El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Santamaría insta Puigdemont a “assumir el fracàs” de l’1-O després de la dimissió de Batlle
  • CA

 

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat al president i al vicepresident de la Generalitat que “assumeixin ara el fracàs” del referèndum, després de la dimissió del director general dels Mossos, Albert Batlle, per “motius polítics”. La vicepresidenta assegura que la “dinàmica que pren el Govern és gravíssima” i afirma que “qualsevol govern sensat pararia”. “Tenen dos opcions, o assumir el fracàs ara o assumir-lo l’1 d’octubre perquè el referèndum no es farà”, ha subratllat. Per a Sáenz de Santamaría, a “qualsevol democràcia” un govern com el de la Generalitat hauria durat “dos telenotícies”. “Ara estan durant una mica més perquè no saben com assumir que el referèndum serà un fracàs”, ha sentenciat.

La reacció del govern espanyol a la dimissió del director general dels Mossos d’Esquadra no s’ha fet esperar. La vicepresidenta ha aprofitat una reunió amb els consellers autonòmics (on no hi havia representació catalana) per valorar la dimissió d’Albert Batlle per “motius polítics”. Sáenz de Santamaría ha dit que estan preocupats per la dinàmica del Govern de la Generalitat i l’ha qualificat de “gravíssima”. Després dels canvis a l’executiu de divendres, el cessament de Baiget i, ara, la dimissió del director dels mossos, la vicepresidenta ha demanat a Puigdemont i Junqueras que “siguin un govern sensat, parin i reflexionin”. 
 

“Poden fer dues coses: o assumir el fracàs ara, o assumir-lo l’1 d’octubre perquè el referèndum no es farà i serà un fracàs”, ha manifestat. Sáenz de Santamaría ha criticat que “les persones moderades i amb realisme polític hagin de marxar de la Generalitat”. “Si ens posem a pensar en un govern que ha de cessar tots els que reflexionen que el referèndum pot ser un fracàs vol dir que estan tancats en sí mateixos i només escullen radicals”, ha valorat. “Si estan en aquesta dinàmica quin referèndum volen fer, fins on volen portar el poble de Catalunya?”, s’ha preguntat. 

Per a Saénz de Santamaría, Catalunya és una “societat moderada i realista” que veu com “la resta d’Espanya dialoga”; i ha posat d’exemple la reunió per fer seguiment de la conferència de presidents del gener, a la qual la Generalitat no hi va assistir. 

Resposta de l’Estat 

La vicepresidenta també ha advertit la Generalitat que si segueix amb l’objectiu de fer el referèndum tindrà una resposta de l’Estat en “aquests mesos“. “Si opten per estimbar-se i no assumir el fracàs de l’1-O, tindran resposta per part del govern, de les institucions de l’Estat i de la gent sensata a Catalunya que els preguntaran on van”, ha assegurat. 

A més, Sáenz de Santamaría creu que “a qualsevol democràcia un govern com aquest hauria durat dos telenotícies”. “Ara estan durant una mica més perquè no saben com assumir que el referèndum serà un fracàs”, ha sentenciat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa