El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez vol reformar la Constitució per evitar el “bloqueig” de la investidura
  • CA

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dijous que un cop sigui investit pretén promoure i abordar amb la resta de grups una reforma de l’article 99 de la Constitució espanyola per evitar el “bloqueig” de la investidura i la repetició d’eleccions. Aquesta article és el que regula el sistema de majories –absoluta en primera votació i simple en la segona- perquè s’aprovi una investidura, i estableix el mecanisme de repetició d’eleccions en el cas que no prosperi. Segons Sánchez, després de tres eleccions consecutives i l’amenaça d’unes quartes ha quedat demostrat que el mecanisme “no funciona i cal que sigui reformat”. “Tots sabem que quan es convoca un ple als ajuntaments aquest dia hi ha govern, i no dic que sigui la formula per la governabilitat, però hem de trobar un mecanisme que impedeixi coalicions negatives”, ha sentenciat.

La reforma de l’article 99 de la Constitució s’afegeix, doncs, a altres reformes constitucionals promeses pel president espanyol en funcions, que també ha plantejat la necessitat de retocar la Carta per suprimir els aforaments dels polítics.  Sobre la taula alternatives que funcionen a altres punts com el País Basc, on s’escull directament el candidat que obté més vots a la cambra, o com la de Grècia, on el partit que guanya les eleccions obté una prima de 50 diputats.

Aquesta és precisament la fórmula que defensa el líder del PP, Pablo Casado, que a la reunió que ha mantingut aquesta setmana amb Sánchez al Congrés li va proposar que s’aprofiti el marge que permet la constitució per ampliar el nombre d’escons a 400 i donar aquesta prima de 50 escons al partit guanyador. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa