Sánchez vol reformar la Constitució per evitar el “bloqueig” de la investidura

El president espanyol en funcions creu que la redacció actual permet que es creïn “coalicions negatives”

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dijous que un cop sigui investit pretén promoure i abordar amb la resta de grups una reforma de l’article 99 de la Constitució espanyola per evitar el “bloqueig” de la investidura i la repetició d’eleccions. Aquesta article és el que regula el sistema de majories –absoluta en primera votació i simple en la segona- perquè s’aprovi una investidura, i estableix el mecanisme de repetició d’eleccions en el cas que no prosperi. Segons Sánchez, després de tres eleccions consecutives i l’amenaça d’unes quartes ha quedat demostrat que el mecanisme “no funciona i cal que sigui reformat”. “Tots sabem que quan es convoca un ple als ajuntaments aquest dia hi ha govern, i no dic que sigui la formula per la governabilitat, però hem de trobar un mecanisme que impedeixi coalicions negatives”, ha sentenciat.

La reforma de l’article 99 de la Constitució s’afegeix, doncs, a altres reformes constitucionals promeses pel president espanyol en funcions, que també ha plantejat la necessitat de retocar la Carta per suprimir els aforaments dels polítics.  Sobre la taula alternatives que funcionen a altres punts com el País Basc, on s’escull directament el candidat que obté més vots a la cambra, o com la de Grècia, on el partit que guanya les eleccions obté una prima de 50 diputats.

Aquesta és precisament la fórmula que defensa el líder del PP, Pablo Casado, que a la reunió que ha mantingut aquesta setmana amb Sánchez al Congrés li va proposar que s’aprofiti el marge que permet la constitució per ampliar el nombre d’escons a 400 i donar aquesta prima de 50 escons al partit guanyador. 

 
 

Comentaris (10)
Pepet de Vallmanya Fa 7 mesos
Ahhjj ! Ara, aquest feixista , sí que pot reformar la PProstitució, oi ?
Alumnes aventatjats de Caudillo Fa 7 mesos
És clar que sí, mode Ehpañña... Tengo unas leyes para ti, però para mi tengo otras...
Carolina Fa 7 mesos
Sanchez i el PSOE. El bufo del borbo
albert Fa 7 mesos
La demostració de l´ineptitud i incapacitat d´aquests mediocres per arribar a acords democràtics i governar segons aquests principis.
Javier Fa 7 mesos
Aquets polítics espanyols són inpresentables. El país senser es una olla de cols Marxem rapit
Marta Fa 7 mesos
La "España de las autonomías" tampoc no funciona. I no dóna solucions a les nacions històriques, com Catalunya, que l'estat té segrestades. Donat que és un clam el que està passant a Catalunya, també reformarà la Sagrada per donar una resposta democràtica al poble català?
FASCISTAS SOCIATAS Fa 7 mesos
Vaya, ahora si que se puede tocar la Constitución?, no teneis verguenza, sois igual que una dictadura.
Ferran Fa 7 mesos
La Constitución es sagrada, menos para lo que les interesa a los marichulos de la política¡¡¡¡
Josep el rebel Fa 7 mesos
Constitució neofranquista , no gràcies.
Per això sí que en faran via per canviar la constitució Fa 7 mesos
Per garantir que d'ara endavant siguin el PSOE i el PP qui governi. Serà gairebé impossible que un partit petit arribi mai al poder. Igual que Zapatero va canviar la constitució per prioritzar el retorn del deute, en menys de 24 hores i sense consulta ciutadana. També canviaran la successió a la corona, per treure la preferència masculina. I si cal, la canviaran per assegurar el control total i etern de Catalunya. Hem de fugir d'aquesta dictadura encoberta.