El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez vol implicar Espanya en l’atenció als exiliats veneçolans
  • CA

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que vol col·laborar en la resposta humanitària a l’èxode de veneçolans que estan fugint a països veïns de la regió. Segons ha avançat, oferirà aquesta disposició al president colombià, Iván Duque, en la reunió que tots dos mantindran aquest dijous en el marc de la gira iberoamericana del cap del Govern espanyol. Colòmbia és el país que ha rebut un elevat nombre de veneçolans. Dels 2,3 milions de persones que han abandonat Veneçuela com a conseqüència de la crisi política i econòmica que està patint el país, entorn d’uns 1,2 milions s’han desplaçat a Colòmbia. Aquest èxode, segons l’ONU, comença a ser comparable a la crisi de refugiats al Mediterrani.

 

Els països de la regió s’estan concertant per buscar una resposta a la crisi i Espanya vol participar al pla que s’acordi per atendre aquesta emergència humanitària, ja sigui a través d’una cooperació tècnica o amb fons, expliquen fonts diplomàtiques. Veneçuela serà un dels assumptes que Sánchez tracti amb Duque. El govern espanyol diu que la solució només podrà venir del diàleg, encara que veu encara llunyana la possibilitat que, en un futur pròxim, es reprenguin converses entre el règim de Nicolás Maduro i l’oposició, cada vegada més dividida.

 

Encara que Sánchez afirma que Veneçuela “no és una democràcia” perquè té presos polítics, el seu Executiu no és partidari d’engegar mesures tan dràstiques com denunciar el govern de Maduro davant del Tribunal Penal Internacional (TPI), com proposen, entre altres països, el Perú. Si la Cort decidís procedir contra Maduro el que aconseguiria seria atrinxerar-lo i que es negués a abandonar el país, i això dificultaria una solució pactada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa