El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez torna a endur-se una nova pròrroga per la mínima
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aconseguit que el Congrés dels Diputats torni a donar llu verda a una nova pròrroga de l’estat d’alarma. Fa dues setmanes ja va marxar de la cambra amb una pròrroga aprovada pels pèls gràcies al suport de Ciudadanos i el Partit Nacionalista Basc (PNB), i aquest dimecres ha tornat a passar el mateix.

Dimarts l’Executiu de coalició PSOE-Podemos tancava un acord amb la formació d’Inés Arrimadas perquè Cs votés a favor d’aquesta pròrroga de l’estat d’alarma que s’allargarà fins el 7 de juny. I no ha estat fins aquest mateix dimecres que el PNB ha anunciat el seu suport.

[r:1]

Pel que fa als taronges, el diputat Edmundo Val ha assegurat que el seu partit votava a favor “per responsabilitat”. No obstant, ha alertat Sánchez que això no significa que el govern espanyol tingui “un nou soci”, i l’ha instat a complir els acords. Aitor Esteban del PNB ha argumentat el seu vot a favor perquè el govern espanyol dona passes “en la bona direcció”. Tot i això, ha demanat que no aprofiti aquesta situació per recentralitzar més.

El líder del PP, Pablo Casado, ha justificat el seu ‘no’ perquè seria una “irresponsabilitat” donar suport a un estat d’alarma que, al seu entendre, “és un forat negre per a les llibertats públiques”. Casado també criticat durament Sánchez, a qui ha acusat de ser “incapaç de protegir els ciutadans”. A més, ha dit que “el balanç dels poders extraordinaris” són les xifres de morts, infectats i persones aturades. “El caos és vostè”, ha assegurat Casado. “El seu pla ha estat un fracàs. Tot el que depenia de vostè ha sortit malament”, ha opinat.

El líder de Vox, Santiago Abascal, per la seva banda, ha tornat a demanar la dimissió de Sánchez i l’ha acusat d’haver provocat “la mort de milers –de persones- i la ruïna de milions”. També ha acusat el president d’aferrar-se a “l’estat d’excepció” per governar a cop de decret des del “matonisme polític”.

 

L’independentisme català vota ‘No’

Tant Junts per Catalunya, com Esquerra Republicana i la CUP han votat en contra d’aquesta pròrroga. JxCat i ERC ho van anunciar quan es va fer públic l’acord entre la Moncloa i Ciudadanos. Aquest dimecres, el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha dit que l’acord entre Sánchez i Arrimadas fa saltar pels aires “l’esperit de la investidura”, que era “palanca del progressisme i dic de contenció per al feixisme”. “Han elegit la dreta, ni més ni menys”, ha lamentat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa