El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sànchez, sobre la Guàrdia Civil: “L’Estat té por i utilitzarà tots els mecanismes legítims i il·legítims”
  • CA

 

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que els interrogatoris de la Guàrdia Civil a personal del Govern i d’empreses per la web del PNR i el registre de catalans a l’exterior enceten el que serà una “imatge lamentablement habitual les properes setmanes”. “L’Estat té por i vol fer por, i utilitzarà tots els mecanismes legítims i també il·legítims per intentar condicionar la llibertat de les persones i empreses”, ha assegurat Sànchez al costat del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. “Denota el nerviosisme de l’Estat vers el tsunami democràtic” a Catalunya, ha afegit Cuixart. El president de l’ANC ha llençat també un missatge de tranquil·litat després que el Govern hagi declarat desert el procés d’homologació per a la compra d’urnes. “No seran un problema, l’1-O hi haurà urnes”, ,ha assegurat. Tot plegat ho han dit aquest dimecres a les Cotxeres de Sants en l’acte de presentació de la samarreta d’aquest Onze de Setembre, un model de color groc fluorescent i de teixit tècnic.

Sànchez, que ha lamentat que hagi “tocat als treballadors públics” aquest dimecres, ha advertit: “Han volgut evidenciar que la Guàrdia Civil ens segueix i ens escolta, ho sabem i en prenem nota”, ha afegit. En la mateixa línia, Cuixart ha apuntat que els interrogatoris han constatat que “els recursos públics es destinen a perseguir opcions ideològiques”. “Denota nerviosisme de l’Estat vers els tsunami democràtic” a Catalunya, ha insistit. En aquest context, el president d’Òmnium Cultural ha reiterat que “en la unitat rau la fortalesa”, i per això ha advertit que “lluitaran la democràcia amb ungles i dents “.

 

En paral·lel, els presidents de les entitats sobiranistes han volgut llençar un missatge de tranquil·litat després que aquest dimarts finalment la mesa de contractació del departament de Governació declarés desert el procés d’homologació d’urnes. Sànchez ha admès que haurien preferit que no fos aquest l’escenari però ha afirmat que tenen plena confiança en el Govern. “Les urnes no són un problema, l’1-O hi haurà urnes”, ha assegurat Sànchez en afirmar que els responsables de l’executiu català ho defensen així “en públic i en privat”. “Les urnes no seran un problema, seran presents, no absents”, ha sentenciat Sànchez aquest dimecres en rebutjar entrar al detall de com han de ser. 
 

Tot plegat ho han dit en un acte en què la direcció ha presentat a les bases la samarreta per a l’Onze de Setembre. Tot i que en l’assemblea general de l’abril l’ANC va dir que aquest any es reaprofitarien els models d’altres anys, finalment han presentat proposta: la d’aquest any és d’un color groc fluorescent i de teixit tècnic. La bafarada amb el ‘sí’ centra la part frontal de la peça envoltada de la mateixa paraula en idiomes com l’occità, el francès, l’anglès, el xinès, l’àrab o l’urdú. Al dors de la samarreta s’hi llisten les diades dels darrers anys, ha explicat Jordi Calvís, membre del secretariat i dissenyador del model d’aquest any. 

 

Just abans de presentar el model de samarreta, l’ANC ha explicat la campanya d’estiu, que es basa en vuit blocs que giren sobretot al voltant de la campanya ‘El canvi ets tu’. Així, faran “assajos” de la Diada per Catalunya i el món, i volen “omplir” el país de ‘sí’ amb domassos als balcons o amb enceses d’espelmes. “Qualsevol forma de dibuixar un ‘sí original serà benvinguda”, han assegurat membres del secretariat en la presentació d’aquest dimecres. També proposen caminades, xerrades sectorials i “llençar pilotes” amb el ‘sí’ en platges, piscines i concerts. “Tothom té clar que la intensitat serà molt gran”, ha afegit Sànchez de cara als propers mesos. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa