El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez: “Si hi ha alguna cosa que funciona a Espanya és la legalitat constitucional”
  • CA

El secretari general del Partit Socialista Obrer Espanyol, Pedro Sánchez, ha emplaçat Carles Puigdemont i el futur govern de la Generalitat a abandonar el camí unilateral cap a la independència de Catalunya i a governar “per al 100% dels catalans, no pel 47%”. Ho ha fet en una roda de premsa en la qual ha acompanyat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i on ambdós han valorat el resultat de les eleccions celebrades aquest dijous 21 de desembre.

“El bloc independentista ha guanyat en escons, però no en vots”, han reiterat els dos líders socialistes. “Si ahir no tenien una majoria social per iniciar el camí de la independència, avui la tenen menys”, ha dit Sánchez, que ha posat èmfasi en la necessitat de posar en marxa un govern català que respecti la legalitat espanyola: “Si hi ha alguna cosa que funciona a Espanya és la legalitat constitucional. No volem catalans de primera, ni de segona. I el que ens uneix és la constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia.”

 

Pedro Sánchez no ha entrat a valorar l’oferta de Carles Puigdemont a Mariano Rajoy per a reunir-se fora les fronteres espanyoles, però sí que ha volgut deixar clar que el president del govern estatal ha de fer una profunda reflexió pels resultats obitnguts pel seu partit a Catalunya. “La proposta política del PP té menys presència que un partit antisistema”, ha etzibat. I ha alertat Rajoy que “no es pot ser gran a nivell nacional si s’és una anècdota a Catalunya”.

Iceta i Sánchez, a més, han reiterat la necessitat de proposar solucions polítiques al conflicte entre l’Estat i Catalunya i en l’obligació d’escoltar les idees socialistes més enllà de l’immobilisme del govern espanyol. “El què està succeint a Catalunya no és conseqüència de l’aplicació d’un article constitucional i legítim, sinó de mirar cap a un altre costat i no tenir alternatives a aquest independentisme des del govern central”, ha criticar Sánchez. “A l’independentisme només se’l podrà derrotar si des d’Espanya es construeix un projecte de política nacional de regeneració basat en valors d’esquerres, en la justícia social i en la igualtat. I l’únic partit capaç de fer-ho és el PSOE”, ha conclòs.

 

Autocrítica i oposició

 

Miquel Iceta ha assegurat que el PSC “no donarà suport a la investidura d’un president independentista ni d’un Govern independentista” i que el seu partit se situarà “clarament en l’oposició”. I ho ha explicat minuts després de trobar-li explicació als resultats “modestos” assolits en les eleccions del 21 de desembre. Segons el primer secretari dels socialistes catalans, els errors han estat tres: “No hem parat prou compte en l’excepcionalitat de la contesa electoral, no hem generat prou confiança en sectors populars no independentistes i, segons hem comprovat, la tercera via no està vista com a solució per aquesta situació tant polaritzada.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa