El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez: “Si els independentistes prioritzen el conflicte anirem a eleccions”
  • CA

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha admès aquest dijous al Fòrum Reuters de Nova York que el judici als líders independentistes tindrà un impacte polític “evident” i –preguntat pel suport necessari de les forces independentistes- ha recordat que si es prioritza el conflicte per sobre de la cooperació “s’acabarà la legislatura” i “anirem a eleccions”. El president espanyol, que ha destacat la reactivació dels fòrums bilaterals entre l’Estat i la Generalitat, ha assegurat que el seu govern treballa per “normalitzar” les relacions institucionals i la “situació social” a Catalunya. En aquest marc ha insistit que els independentistes són una “minoria” que ha situat “entre el 42 i el 45%” i ha apuntat que un any després de l’1-O, les forces independentistes “també han entès que han d’abandonar una via unilateral que no té sentit” i establir el diàleg amb la resta de catalans que no ho son.

 

Preguntat per aquest impacte dels judicis de l’1-O a l’estabilitat política a l’Estat, Sánchez ha admès que serà “evident” i que “no es pot negar”, malgrat que ha apuntat que el seu paper com a president implica “no posicionar-me sobre les hipòtesi sinó sobre la realitat” i ha insistit que el seu govern treballa per “normalitzar” la situació. També ha apuntat que l’impacte econòmic de la sortida d’empreses de Catalunya “ha estat bastant petit”, però s’assembla al que va passar a Quebec, on en motiu dels referèndums “moltes empreses van marxar a Toronto”. “Això esta passant especialment cap a Madrid i València, però en la meva opinió l’objectiu del meu govern és ajudar l’economia catalana proporcionant confiança”. 

  

  

En aquest marc ha afirmat que ERC i el PDeCAT saben que el seu govern defensa la Constitució alhora que reconeix la “diversitat territorial i la identitat catalana”, i ha recordat que la política “sempre és un joc de prioritats”. “Si un prioritza el conflicte en comptes de la cooperació s’acabarà la legislatura i anirem a eleccions”, ha dit, però “si posem la cooperació per davant per resoldre problemes socials podem arribar al 2020”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa