El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez i Rufián aposten per convocar la taula de diàleg a mitjans de setembre
  • CA

Pedro Sánchez i Gabriel Rufián han coincidit aquest dijous que “seria molt positiu convocar una nova reunió de la taula de diàleg” per “retornar el conflicte polític a la política”, segons ha dit Rufián en roda de premsa després de la reunió d’una hora i 45 minuts a La Moncloa. En aquest sentit, ha apuntat que tots dos veuen “convenient que fos a mitjans de setembre”. “Oferim aquesta possibilitat perquè ara es posin d’acord els dos governs”. Respecte als pressupostos, Rufián ha apuntat que la seva formacio aposta pel “diàleg” però ha recordat a Sánchez que ha de complir els compromisos previs, i que governar “és elegir”, perquè “no és el mateix” pactar els comptes amb Cs que amb ERC. Les dues formacions, ha dit, són “incompatibles”.

Segons Rufián, aquesta reunió de la taula hauria de ser “efectiva” per passar “de la fotografia a la utilitat”. “Crec que seria molt bo començar a escoltar propostes polítiques per part del govern”, ha sentenciat. El portaveu d’ERC ha evitat assenyalar si la taula de diàleg s’hauria de reunir abans o després de la compareixença de Torra al Suprem, prevista el 17 de setembre. En tot cas ha afirmat que cal que tingui lloc “tan aviat com sigui possible” i ha tornat a apuntar que seria bo que fos “a mitjans de setembre”.

Sánchez i Rufián han abordat també la qüestió pressupostària, tot i que en aquesta qüestió Rufián no ha comunicat avenços. El portaveu d’ERC ha recordat al president espanyol que els pressupostos tenen ideologia i “no és el mateix” pactar-los amb Cs que amb ERC. En aquest sentit, el portaveu d’ERC ha recordat que Podem s’ha manifestat “de forma clara” sobre la possibilitat que Sánchez pacti els pressupostos amb Cs o amb els partits que, com ERC, van permetre la investidura. “El natural seria intentar facilitar un context on pogués estar ERC”, ha dit.

També ha recordat que ERC és “incompatible” amb Cs. En tot cas Rufián ha recordat a Sánchez que no ha complert encara els compromisos de la investidura, però ha insistit que ERC aposta sempre pel “diàleg”, malgrat que hauria de ser un diàleg basat en el compliment dels compromisos adquirits anteriorment. Respecte a la remodelació del govern de la Generalitat, Rufián l’ha atribuït a les dinàmiques internes de l’espai de JxCAT. “Traslladar les baralles internes a la primera institució de Catalunya em sembla inconvenient”, ha sentenciat.

Segons Rufián, “dins de l’independentisme hi ha una pugna entre el pragmatisme i la màgia, i ERC vol gestionar aquest mentrestant perquè avui hi ha poc marge per a la màgia”. “No hi ha altre remei que intentar aglutinar cada cop més suports i seguir amb el diàleg”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa