El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sànchez: “Probablement, ara no pujaria dalt del vehicle de la Guàrdia Civil”
  • CA

Primera entrevista televisada en directe amb un pres polític. El protagonista ha estat Jordi Sànchez, expresident de l’ANC i president de la Crida, que ha aprofitat un dels permisos, per poder visitar el FAQS de TV3 aquest dissabte en directe. Sànchez ha enraonat sobre com s’ha adaptat a la vida de la presó, deprés de 859 dies tancat en tres presons diferents. Sànchez ha deixat clar a Cris Puig que tornaria a fer el mateix que el 20S davant d’Economia.

 

Ara bé sí que ha admès que la imatge més mediàtica de la jornada no la repeteira: enfilar-se a un cotxe de la Guàrdia Civil. “Actuaria igual, en essència si, probablement no tornaria a pujar a un cotxe de la Guàrdia Civil perquè s’ha utilitzat per justificar l’injustificable”, ha sentenciat. “Ens van parar una trampa”, ha conclòs. “Sé que la Fiscalia ho farà servir per dir que no tenim penediment: el dret a manifestació ha de ser sagrat en qualsevol democràcia”, ha apuntat.

 

Sànchez ha assegurat que no va ser mai partidari ni d’una DUI, ni tampoc eleccions. “La unilateralitat és un instrument que s’ha de fer servir quan es pot fer servir”, ha alertat. En qualsevol cas, ha recordat que ell era a la presó i no sap quina decisió hauria pres. En aquest marc, ha remarcat que “hi van haver diàlegs del món empresarial i de la vida institucional no pública, que van demanar negociació a la Moncloa i a la Casa Reial, i la Moncloa sempre va tenir la porta tancada”.  El líder de la Crida també ha proposat endreçar l’espai independentista més enllà de les sigles de la Crida, entre persones “centre o social-liberal fins a persones que es troben a l’esquerra”. Ha lamentat que no s’aprofités l’oportunitat del 3 d’octubre, un dia que ell ha admès que va negociar amb l’alcaldessa Ada Colau, poder acampar a la Gran Via.  “No em van saber prou”, ha culminat.

 

Segons Sànchez, hi ha hagut “rivalitat excessiva” entre ERC i el puigdemontista. En aquest sentit, ha remarcat que ni Carles Puigdemont, ni Oriol Junqueras tenien com a primera mesura la DUI. Una decisió que ha especulat amb que l’auot va ser ERC per una “excessiva rivalitat” entre  les formacions independentistes i el tacticisme. “A la unilateralitat hi arribem per decisions de desunió de l’independentisme. De tacticisme electoral, una part del govern defensava la DUI i esperava que Puigdemont convoqués eleccions: Esquerra”, ha concretat. Per altra banda, s’ha mostrat a favor de participar en la Mesa de Negociació amb le govern de l’Estat sempre i quan es mantingui la mobilització ciutadana a través de les entitats.

 

Sobre la presó

 

L’exlíder de l’ANC també ha detallat la seva vida a la presó. “Quan vam arribar a la presó ens van fer una revisió amb un nu integral. No deixa de ser un acte d’humiliació per part de qui exerceix la funció del sistema penitenciari”, ha assenyalat. “He rebut cartes d’alguns polítics espanyols. Soc conscient que apropar-se a nosaltres podria ser motiu d’incomodar”, ha comentat després de retreure que no ha tingut visites ni cartes de gent que esperava. “Em sorprèn l’actitud de persones que es dediquen a la política disposats a mentir per servir a unes idees. Que vinguin a Lledoners i parlin amb funcionaris, segur que alguns voten a Ciutadans”, ha recriminat als taronges. Així mateix ha posat en valor l’exili que ha subratllat que no és “de covards”. No deixa de ser una presó amb uns barrots invisibles”, ha afegit.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa