Sánchez mira al Quebec

El president espanyol diu a Mont-real que cal "deixar la via judicial i començar a parlar de política" a Catalunya

 

 

 

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest diumenge que l'Executiu es proposa "deixar la via judicial i començar a parlar de política" a Catalunya per intentar "construir ponts" amb la Generalitat.

 

 

Sánchez s'ha expressat així en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, amb qui ha mantingut una trobada en el marc del viatge oficial que el president ha iniciat a Mont-real.

 

 

"Quan parlem de Catalunya falta empatia. Hi ha hagut durant massa anys un llenguatge gruixut, de confrontació i divisió. Cal reivindicar la legalitat, el diàleg: s'ha trobat a faltar l'empatia", ha assegurat el líder de l'Executiu.

 

 

En la seva compareixença, Sánchez ha posat al Quebec com a exemple que "des de la política es poden trobar solucions polítiques per resoldre els conflictes". "Des del respecte a la legalitat es pot trobar una solució per garantir la convivència", ha assenyalat.

 

 

La província canadenca va ser reconeguda en 2006 pel parlament com una nació dins del Canadà en un sentit social però no legal. A més, s'han realitzat dues referèndum d'independència, el 1980 i el 1995, en què es va obtenir el 40.5% i el 49,4% de vots a favor del 'sí'.

 

 

Sánchez ha insistit que la via del diàleg és l'encertada posant de manifest que la Generalitat ha tornat a dialogar amb el Govern central després que l'última reunió es celebrés fa 7 anys.

 

 

"Aquesta mateixa setmana hem vist com la Generalitat es va a incorporar a les comissions multilaterals. S'està produint una cosa important", ha assegurat el president, per després afegir: "Creiem que la normalització institucional és una condició bàsica".

 

 

El mateix Trudeau també s'ha referit a la qüestió catalana, després de ser qüestionat sobre la seva postura al respecte. "És un assumpte intern d'Espanya: confio en un acord entre els diferents governs per poder avançar, de manera que es respecti l'estat de dret, la llei i la llibertat d'expressió", ha apuntat.

 

 
 

Comentaris