El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez indica que la “cohesió territorial” serà un objectiu del govern amb Podemos
  • CA

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns davant dels mitjans de comunicació que l’acord de govern de coalició amb Unidas Podemos es proposa “avançar” en qüestió de “cohesió territorial” a partir del “diàleg i l’acord”.

Sánchez, que ha comparegut al Congrés dels Diputats al costat de Pablo Iglesias, ha afirmat que en l’acord s’han conciliat “interessos i propostes” diferents i que la intenció és formar un “govern de coalició progressista, que doni resposta al mandat de les urnes perquè avanci Espanya”.

El líder socialista ha fet primerament referència a la “defensa de la cohesió social i contra la desigualtat”, així com també ha citat la necessitat de “conquesta de nous drets i llibertats”. Sánchez ha volgut enviar un missatge en clau positiva: “Assumim nous reptes com a oportunitats i no com a frens, l’arrel del programa és la idea de progrés d’Espanya, un país que ho té tot per ser millor del que ja és avui i ser referent en molts àmbits”.

Malgrat l’optimisme, Sánchez ha caigut en el maniqueisme per oferir un retrat de l’escenari polític actual. Ha dividit Espanya en dues noves meitats: “la que vol avançar” i la que aposta pel “bloqueig”. En aquest categoria negativa hi ha posat “la ultradreta, partits independentistes i partits independentistes que es diuen d’esquerres”.

Iglesias: “Tant de bo hi hagi investidura aviat”

Per la seva banda, el secretari general d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ha dit que l’acord “històric” per un govern progressista té com a “repte fonamental” convertir el “sí, se puede” del 15-M en “polítiques actives de govern”. Iglesias, que ha afirmat que serà “un honor” compartir govern amb el PSOE i ha desitjat que “tant de bo hi hagi investidura aviat”, ha assenyalat que la darrera ha estat una “dècada perduda en molts aspectes”. El líder de Podemos ha citat la “crisi econòmica”, les “retallades socials i de drets i llibertats” i “el conflicte territorial permanent i mal gestionat per la dreta”, en referència a Catalunya.

Malgrat tot, però, Iglesias també considera que la darrera dècada també ha estat “d’esperança” gràcies als moviments del 15-M, dels pensionistes, les marees i el feminista.

Iglesias ha elogiat “l’experiència del PSOE” que permetrà amb “la frescor de Podemos” obrir “una etapa històrica al nostre país”, tal i com ha definit “el primer govern de coalició des de la recuperació de la democràcia”. El líder de Podemos ha defensat el repte de “convertir la nostra pàtria en un referent de justícia social, combat contra el canvi climàtic i de polítiques feministes”.

Iglesias ha afegit que cal “començar a parlar d’Espanya com un referent de modernitat” i ha apel·lat a la necessitat de lluitar contra l’extrema dreta, “la major amenaça a les democràcies europees”.

Tot i la presentació de l’acord, els suports a la investidura de Sánchez encara no estan tancats. S’espera que es faci pública la decisió d’ERC aquesta tarda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa