Sánchez i Puigdemont intenten rescatar "l'esperit de l'1-O"

El cap de llista de JxCAT: "No hi ha vot que ens pugui ajudar més a sortir de la presó i tornar de l'exili que el vot cap a nosaltres"

 

El cap de llista de Junts per Catalunya (JxCAT), Jordi Sánchez, ha demanat aquest dilluns el vot per JxCAT perquè és el que més pot contribuir a posar fi a la presó dels presos polítics i el retorn dels exiliats. En un acte a la seu de JxCAT a Barcelona, en el qual ha participat per via telemàtica conjuntament amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, Sánchez ha manifestat: "No hi ha vot que ens pugui ajudar més a sortir de la presó i tornar de l'exili que el vot cap a nosaltres, el vot per mantenir la voluntat i la idea de la llibertat com a referent".

 

Puigdemont i Sánchez han pogut conversar conjuntament gràcies a la tecnologia, l'un des de Waterloo i l'altre des de Soto del Real després de 553 dies de presó de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Sánchez ha aprofitat el moment per defensar els valors dels independentistes "que es van concretar l'1-O amb  una dignitat, una manera de plantar-nos pacíficament amb un vot davant d'una urna". El cap de llista junter ha assenyalat que aquella "lluita" no era "només la causa de Catalunya", era la de "la llibertat i la democràcia".

 

Tant Sánchez com Puigdemont han protagonitzat intervencions emocionades rememorant els elements que van fer factible el referèndum. "L'1-O —ha recordat Sánchez— representa un capital de lluita per la llibertat arreu del món i particularment a Europa, no va exclusivament de Catalunya, va de llibertat arreu de l'Estat i de democràcia a la resta de pobles".

 

El cap de files de JxCAT ha volgut foragitar qualsevol sentiment de "por" davant de els eleccions del 28-A i ha demanat que "la gent de l'1-O" torni a votar, però "sense por" perquè "no hi ha res pitjor que anar un col·legi electoral" amb aquest sentiment. Sánchez ha insistit en què el vot de JxCAT és un vot per obrir "camins futurs de llibertat i diàleg". "Si el 28-A, des de la voluntat unitària i transversal que ens va fer forts l'1-O som capaços de fer-ho de nou, estic segur que la nostra llibertat estarà molt més a prop".

 

 

Per la seva banda, Puigdemont ha dit que serà precisament l'esperit de l'1-O el que "ens traurà d'aquí". El president a l'exili ha volgut concretar l'esperit de l'1-O com "l'esperit de la fraternitat, de fer-ho el màxim oberts possible, democràticament, de forma no violenta, adreçant un missatge a tothom". És la manera de fer "aquesta república, d'homes i dones lliures, el que ens ha portat a la situació d'ara, però és la manera que ens garantirà que el teu desig de tornar-nos a abraçar sigui realitat, això depèn molt del 28-A".

 

 

Puigdemont ha subratllat que els pròxims comicis "no són un plebiscit de Pedro Sánchez, és una tria entre 155 i el que comporta de repressió o l'esperit de l'1-O amb tots els seus accents, l'esperit d'esperança, de mà oberta i estesa i de fer possible allò que deien que no podíem fer".

 

El deute amb Puigdemont

 

Sánchez ha finalitzat la seva intervenció destacant que l'1-O va ser possible gràcies a la "comunió entre la gent" i la "confiança que va fer possible néixer la il·lusió" i també "la comunió entre la ciutadania" i el Govern. "A tu i a tots els membres del Govern —ha dit Sánchez dirigint-se a Puigdemont— us devem una cosa molt important, que és que vau ser creïbles, ens vau donar la paraula que votaríem i vau fer tot allò que estava al vostre abast perquè poguéssim votar".

 

El cap de files de JxCAT també ha volgut destacar que l'exili no és una situació còmode com molts afirmen i que també és "una presó" i ha denunciat els intents "d'apartar" Puigdemont i JxCAT de la política pel simple fet que diuen "les veritats".

 

Comentaris