El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez i els líders del PSC, segurs de la seva victòria, demanen un darrer esforç
  • CA

 

En el seu darrer gran acte de campanya a Catalunya aquest dijous al vespre, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha triat el pavelló d’esports de la Vall d’Hebron, a Barcelona, que s’ha omplert fins al capdamunt, amb unes 4.000 persones, quan encara quedava mitja hora llarga perquè comencés el míting. La llarga cua a l’entrada del recinte s’ha anat desfent lentament a mida que la gent entrava, omplint el poliesportiu en un acte que tenia Sánchez com a cap de cartell per acabar de rematar una campanya del 28-A on, com deia un dels grans plafons de l’escenari, el PSOE veu la victòria “a tocar”. L’ambient festiu de l’acte s’ha fet evident amb l’arribada dels líders socialistes Jaume Collboni, Meritxell Batet, Pedro Sánchez i fins i tot Frans Timmermans, candidat a presidir la Comissió Europea i que ha estat present a un míting pensat per a la campanya del 28-A, que veuen amb seguretat, i amb la mirada posada a les properes eleccions municipals i al Parlament Europeu.

 

PSOE Vall d'Hebron
El poliesportiu de la Vall d’Hebron durant l’acte de campanya del PSC-PSOE amb Pedro Sánchez | A.S.

 

Sánchez ha estat aclamat amb crits de “presidente, presidente” i Iceta també ha estat fortament ovacionat pel públic. Malgrat la seva alta mitjana d’edat, els assistents també han mantingut el seu entusiasme quan el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, una dels grans noms de l’ala més espanyolista del PSOE, ha invervingut mitjançant un vídeo pregravat a l’inici de l’acte i que ha fet mig en català i mig en castellà, una de les tòniques del míting. Borrell ha agitat el fantasma del “totalitarisme” i del “nacionalpopulisme” que assola Europa, “creant problemes on no n’hi ha”. El candidat del Partit Socialista Europeu a Brussel·les, Frans Timmermans, també ha barrejat el català i el castellà quan ha reclamat el renaixement d’una Espanya progressista i ha proclamat que està segur de la victòria socialista contra “les forces de la foscor” que volen fer-la tornar al passat, a l’Espanya de Franco, alçant, un cop més, la necessitat de frenar l’ascens de l’extrema dreta, “una lluita per l’ànima de la Unió Europea”. Timmermans també ha tingut paraules per l’independentisme, reivindicant el “diàleg” i afirmant que “fora de l’Estat de Dret no hi ha democràcia”, i Sánchez ha reivindicat la seva aplicació, de la mà de Rajoy, de l’article 155 de la Constitució espanyola.

 

Collboni
L’alcaldable a Barcelona, Jaume Collboni, durant l’acte del PSC-PSOE a la Vall d’Hebron | PSC

 

Molt segur de la seva futura victòria no només al Congrés espanyol sinó també a Barcelona, Jaume Collboni ha dit que als comuns “els ha caigut la màscara” quan va afirmar que els “independentistes assenyats” haurien de votar la seva formació i que el vot útil de l’esquerra és al PSOE perquè a l’independentisme “no hi ha res d’esquerres”. En oposició a això, el candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona ha reivindicat les polítiques socials que el govern Sánchez no ha pogut implementar i ha fet una crida a la participació perquè, ha exclamat, Aznar, Rajoy, ‘El Bigotes’ i Pujol aniran a votar. I la seva victòria, ha dit, només és possible votant al PSOE, en una “lluita global” en què ha mostrat el seu convenciment que “no passaran”. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que aquesta victòria només es pot guanyar “pam a pam, dia a dia” i a les urnes i per això cal que ningú no es quedi a casa per garantir “la continuïtat d’un govern socialista i dialogant” i “barrar el pas a la dreta”.

 

Iceta
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant la seva intervenció | PSC

 

En un punt d’humor autoreferencial, el primer secretari socialista ha recordat que, en aquest sentit, ell va demanar a Sánchez “lliura’ns de Rajoy i del PP” i que el líder del PSOE i president espanyol va fer, i ha recordat algunes de les polítiques socials que ha dut a terme durant els pocs mesos en què ha ocupat, de moment, el Palau de la Moncloa. La ministra espanyola d’Administració Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha afirmat que en aquestes properes eleccions hi ha en joc “el rumb” dels municipis, de l’Estat i d’Europa, i que és per això que cal assegurar una victòria socialista, per frenar “la desigualtat i la pobresa” que, opina, ve de mà de la dreta. Batet ha apel·lat a recuperar “l’orgull”, en clau municipal, de “la Barcelona cosmopolita” i “la Catalunya del talent”. Atacant directament la líder de Cs, Inés Arrimadas, la ministra també ha afirmat que “a la nostra Espanya ella hi cap i a la seva nosaltres no hi cabem”, i ha identificat “l’esperança” personificada en Sánchez, que, ha dit, encarna “una Espanya unida amb un projecte comú”.

 

Batet
La ministra espanyola de Política Territorial, Meritxell Batet | PSC

 

L’encara president espanyol ha recollit les paraules de Batet i s’ha mostrat content de veure “l’esperança” que, ha dit, desprenien els assistents, “el batec del socialisme català i del socialisme espanyol”, i ha demanat una majoria més gran que la que va permetre-li accedir a la Moncloa per continuar amb les seves polítiques socials. Com a últim a intervenir, tancant l’acte, Sánchez ha fet un discurs conciliador, optimista i apel·lant a reunir el màxim de vots possibles, tant d’antics votants socialistes com de persones que no els havien votat mai, per tal d’evitar, com han dit els seus companys, que la ultradreta aconsegueixi un resultats que li permetin governar, com ha passat a molts indrets del món durant els darrers anys. De les dues grans preguntes que se li han fet durant la campanya, si pactaria amb Ciutadans o acceptaria ser investit amb vots independentistes, n’ha dit ben poca cosa: molt segur de la seva victòria, ha recordat que va ser ell qui, des de l’oposició, va aprovar l’article 155 de la Constitució espanyola i va suspendre l’autonomia catalana de la mà de Mariano Rajoy.  Sánchez, molt segur, vol anar a totes i tot sol i no sembla que es vulgui preocupar per res més fins el dia 29 d’abril.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa