El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez descarta un avançament d’eleccions
  • CA

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha apel·lat a la responsabilitat dels grups hores abans que el Congrés voti els objectius de dèficit (conegut com sostre de despesa). Ara bé, ha reconegut que el govern plantejarà uns pressupostos per a l’any vinent s’aprovi o no. És a dir, ja obre la porta a usar els objectius de dèficit fixats pel govern del PP aquest any si és incapaç d’aprovar els propis, que suposaven un augment del 4,4% i destina 2.400 MEUR més a comunitats autònomes i ajuntaments. El president espanyol manté que el seu executiu, tot i estar en clara minoria, seguirà al capdavant de la Moncloa. “Eleccions n’hi haurà en temps i forma, és a dir el 2020. Aquesta és la voluntat del govern, els objectius estan ben marcats”, ha manifestat. Sobre les explicacions del director del CNI sobre Villarejo, Corinna i el rei emèrit ha dit que no els va quedar “cap dubte” i ha alertat que no acceptaran “cap xantatge a l’Estat”. Sánchez ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa després de rebre el president de la república francesa, Emmanuel Macron.

 

La reunió ha començat amb gairebé dues hores de retard perquè el president francès ha endarrerit l’arribada. La trobada ha girat a l’entorn, bàsicament, de la crisi migratòria i la col·laboració que han mantingut els dos estats (França es va oferir per acollir immigrants que van arribar en el vaixell Aquarius). També sobre com reforçar el projecte europeu. 

 

De fet, els dos líders han signat dues declaracions sobre aquests dos aspectes. En termes d’immigració, han afirmat que mantenen una estratègia comuna i han reclamat més recursos i fonts per donar una resposta europea. “Cal estabilitzar els països d’origen, cal protegir les fronteres amb respecte a la dignitat i els drets humans i enfortir la cooperació amb països d’origen i trànsit”, ha assenyalat Sánchez. També ha anunciat que volen organitzar a Espanya una reunió dels ministres europeus en matèria d’immigració. “Només les vies de cooperació son un camí eficaç”, ha afegit Macron. 

 

En context europeu, la declaració recull la necessitat de donar “màxima prioritat” –segons Sánchez- a la política de construcció i culminació de la unió econòmica i monetària. “És ara i no quan arribin períodes de recessió que hem de tenir amb decisió els mecanismes que reforcen unió econòmica i monetària”, ha valorat. 

 

Durant la roda de premsa, Sánchez ha anunciat que l’1 d’octubre se celebrarà a Madrid un acte d’entrega de tot el material i armes comissat a ETA per la policia francesa (i conegut com els segells d’ETA) durant 20 anys de lluita antiterrorista conjunta.

 

La roda de premsa posterior, però, ha servit també per demanar explicacions al president espanyol sobre d’altres aspectes que l’afecten. De fet, aquesta és la primera vegada des que va guanyar la moció de censura el passat 1 de juny que se sotmet a les preguntes dels periodistes espanyols en una roda de premsa en territori espanyol (sí ha respost preguntes en viatges oficials a l’estranger).

 

El govern de Pedro Sánchez posa a prova la seva fortalesa i si manté el suport de qui el va fer president. El Congrés ha d’aprovar els objectius de dèficit elaborat per l’executiu (conegut com a sostre de despesa). Els objectius de dèficit són un pas imprescindible abans d’elaborar el pressupost. Per tant, si Sánchez no aconsegueix el suport majoritari a la cambra baixa, hauria de fer un pressupost amb el sostre de despesa aprovat aquest any pel PP. 

 

Sánchez ha apel·lat a la “responsabilitat” de tots els grups i ha defensat que els objectius de dèficit aprovat suposen “més diners a disposició de les administracions locals i autonòmiques”. El govern espanyol ha elevat el sostre de despesa en 125.064 MEUR per al 2019, el que representa un increment del 4,4% respecte el previst per aquest any. Per a les comunitats autònomes i ajuntaments, això es tradueix en 2.400 MEUR més. 

 

Ara bé, també ha avisat que pensa elaborar un pressupost per al 2019 s’aprovi o no el sostre de despesa que plantegen. “Cadascú que assumeixi la responsabilitat, el govern plantejarà pressupostos pel 2019, amb aquest sostre de despesa o amb l’anterior, però el govern ho farà”, ha manifestat. 

 

També ha respost a la polèmica sorgida pel viatge en avió oficial que va fer el cap de setmana passat a Castelló on, després de dues reunions oficials amb l’alcalde i el president valencià, va anar al Festival Internacional de Benicàssim (FIB). Sánchez ha dit que és l’equip de seguretat de la Moncloa qui escull el mitjà de transport i que sempre aconsellen els desplaçaments aeris. Ha assegurat, doncs, que és una “falsa o artificial” polèmica i acusa l’oposició de voler-lo desgastar. 

 

També li han plantejat si considerava suficients les explicacions del director del CNI que va comparèixer dimecres al Congrés per parlar sobre les relacions entre el comissari Villarejo, l’amiga del rei Corinna i el mateix Joan Carles I. Podem, ERC, PDeCAT, Bildu i Compromís han registrat la petició d’una comissió d’investigació, a la qual el PSOE no hi dona suport. Segons Sánchez, el govern “no té cap dubte” sobre allò que va explicar el director de la intel·ligència i ha llençat un missatge de tranquil·litat. “Trasllado a tothom que no tinguin cap dubte que no acceptarem cap xantatge a l’Estat”, ha manifestat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa