El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez demana a Torra que iniciï el diàleg entre catalans
  • CA

 

Pedro Sánchez ha afirmat aquest divendres des de Costa Rica, última parada de la gira sud-americana del president espanyol, que es reunirà amb el seu homòleg català, Quim Torra, abans d’acabar l’any. Sánchez ho ha dit després de la polèmica que han generat unes seves declaracions anteriors en què advertia a Torra de les conseqüències del camí de la unilateralitat, a les quals el president català havia reaccionat afirmant que ell es deu al poble català. Sánchez, però, ha rebaixat la tensió afirmant que no es tracta d’una amenaça, sinó d’un advertiment, però que, en tot cas, la seva voluntat i la del seu govern és “donar una oportunitat a la política”. El president espanyol també ha anunciat que a partir del setembre es desplegarà un programa per reivindicar la Constitució en el 40 aniversari de la Carta Magna.

 

Sánchez ha reiterat el que ja ha dit la ministra portaveu del seu executiu, Isabel Celaá, aquest divendres en el sentit que “cal donar una oportunitat a la política”. Però ha afegit, com va fer ahir des de Bogotà, a Colòmbia, que l’executiu adverteix de les “conseqüències” de l’unilateralisme i del “trencament de la legalitat” perquè “ja es va recórrer aquest camí l’any passat”. El president espanyol ha reiterat el missatge que dins la Constitució hi ha “un espai enorme” per “dialogar” i ha subratllat que aquesta és la “voluntat” del govern d’Espanya. I en aquest sentit ha recordat que s’han activat les comissions bilaterals per parlar “de les coses que importen als catalans”. Sobre la trobada amb Torra a Barcelona, Sánchez ha explicitat que “per suposat” s’hi reunirà abans d’acabar l’any.

   

D’altra banda, el president espanyol ha recordat que aquest any es compleix el 40 aniversari de la Constitució espanyola. I ha anunciat que a partir del setembre l’executiu desplegarà una acció “important de reivindicació” de la carta magna. Sánchez ha defensat “el que ha suposat” el text “en termes de cohesió social, de cohesió territorial, d’unió dels espanyols i d’unió dels pobles d’Espanya”. En un altre ordre de coses, Sánchez s’ha referit a la supressió del canvi d’hora que planteja la Unió Europea. El president espanyol ha considerat que aquest és un tema “important” i ha explicat que necessita “una anàlisi rigorosa i un gran consens” a l’hora de prendre la decisió definitiva.

 

Finalment, Sánchez ha refermat la seva confiança en la ministra de Treball, Magdalena Valerio, que ahir va admetre que li havien “colat un gol per l’escaire” després que s’hagi aprovat per error la legalitat d’un sindicat de prostitutes. L’executiu espanyol ha anunciat que impugnarà l’aprovació.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa