El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez: “Avui el PSOE posa rumb a Moncloa”
  • CA

 

Afanya, afanya, que ells tenen lloc guardat però nosaltres no“, li etzibava una militant socialista de L’Hospitalet de Llobregat a una companya just després de baixar de l’autobús que els ha portat des de l’hotel fins a la seu d’IFEMA, la Fira de Madrid, on el PSOE ha celebrat la cloenda del 39è Congrés. Les dues dones s’han aturat breument a saludar l’expresident José Montilla i l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antoni Balmón, però amb presses, ja que una hora abans de l’hora prevista que Pedro Sánchez hagués d’intervenir, el pavelló 3 de la Fira de Madrid ja estava ple de militants i simpatitzants socialistes. A la platea tots els delegats tenien els seus llocs guardats, distribuïts per federacions.

 

Qui no ha corregut per ocupar el seu lloc, que de fet l’ha deixat buit, ha estat la presidenta d’Andalusia i excandidata a la secretaria general, Susana Díaz, que just després de votar ha agafat un avió per iniciar un viatge oficial a París, on el primer acte el té demà dilluns. Sí que ocupaven els seus seients, per contra, els presidents valencians i balears, Ximo Puig i Francina Armengol, l’exministre Josep Borell, el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, o tots els membres de la delegació catalana, amb Miquel Iceta al capdavant, asseguts entre la tercera i la vuitena fila del bloc central. A les grades supletòries, també algunes cares conegudes a Catalunya com els alcaldes de Polinyà i Sentmenat, Javier Silva i Montserrat Rueda.

La banda sonora escollida avui per Pedro Sánchez ha estat de Guns N’Roses. I tot i que Iceta no ha ballat, sí que ho han fet alguns periodistes discretament aprofitant l’efervescència de la cançó. Tot plegat, just abans que el president del congrés cridés un per un els nous membres de la direcció, fent-los pujar a l’escenari. Odón Elorza, Susana Sumelzo, Núria Parlón, Óscar Puente i Adriana Lastra han estat els més aclamats, com si és tractessin d’estrelles de rock actuant al Palau Sant Jordi. I per estrella del rock també Iceta, que tot i no ballar, sí que ha hagut d’atendre somrient el centenar de peticions de fotografies que li han fet en menys d’una hora.

 

Amb una puntualitat acceptable, no sempre normal en aquests conclaves, Sánchez ha sortit a l’escenari carregat d’energia, amb un discurs de setze pàgines que ha trigat quasi una hora i quart en recitar. Vestit com sempre: texans i camisa blanca. Només de començar, una espontània s’ha dirigit a ell a l’escenari per donar-li un ram de roses que ha agraït. Animant-se cada cop més, el secretari general ha acabat el seu discurs amb un decàleg de nou punts sobre els temes essencials que han de marcar el seu mandat, i amb una frase d’una cançó de Bob Dylan “els temps estan canviant, i la política ha de canviar amb els temps”. Abans ha tingut un moment de records per socialistes que han mort en els últims anys, amb un especial homenatge amb el qual s’ha emocionat, cap a l’exministra Carme Chacón.

Poc abans de les dues del migdia, Sánchez ha acabat el seu discurs. Ovacionat, amb l’himne del PSOE de fons -que no havia sonat en cap altra moment de l’acte- i als crits de “Pedro Presidente”, que han donat pas al cant de la Internacional socialista, convidant als militants a desfilar a poc a poc cap a uns exteriors que freguen els 40 graus, res comparable amb la temperatura més que agradable -fins i tot fresca- de l’interior de l’acte. Delegats, afiliats i simpatitzants posen de nou rumb a casa seva amb autobús, AVE o avió, tancant així un 39è congrés en el qual s’hi han sentit més partícips que mai. Abans, però, alguns han passat per la botiga instal·lada a l’entrada a comprar algun souvenir. Un ventall pintat a mà, el més demandat. També hi havia samarretes i llibres. Tot plegat, amb el logo ben gros del PSOE. Un Partit Socialista que segons el seu secretari general, “avui ha posat rumb a la Moncloa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa