Sánchez acusa Casado d'utilitzar "estratagemes jurídiques" contra la investidura"

El president en funcions equipara el PP als partits "antisistema": "De Vox a la CUP i del PP a JxCAT, tots pensen que com pitjor, millor"

El líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha acusat el president del PP, Pablo Casado, d'"utilitzar tota mena d'estratagemes jurídiques i extrajurídiques per provar de sabotejar la investidura", en referència implícita a l'actuació de la Junta Electoral Central (JEC) d'aquest dijous. Unes actuacions, segons Sánchez, "impròpies d'un candidat a la presidència del govern" que "no se sortirà amb la seva" perquè les seves "maniobres tramposes se li giraran en contra". Segons Sánchez, Casado no té "cap solució per a Catalunya" i fia la seva oposició a un "bloqueig" a la formació del govern que portarà el PP el pròxim dimarts a votar igual que JxCAT i la CUP.

Sánchez ha obert la seva rèplica a Casado agraint irònicament al líder del PP la "moderació" de la seva intervenció. "Toca afaitar-se la barba de nou", ha explicat abans d'acusar-lo de fer l'adveniment "de la fi d'Espanya i del món" des de fa 15 mesos. En aquest marc ha recordat que s'han celebrat ja cinc eleccions que "va guanyar el PSOE i va perdre el PP". "Crec que es faria un favor si ho comencés a assumir", ha sentenciat, perquè "seria el primer pas per deixar de perdre".

El candidat a la presidència ha volgut desactivar les crítiques del líder del PP, que durant la seva intervenció l'ha arribat a amenaçar amb emprendre accions legals contra la seva persona si no activa el 155 per destituir Torra. "Aquí no es trencarà Espanya ni la Constitució, sinó el bloqueig al govern que democràticament els espanyols van votar", ha insistit Sánchez, que ha reiterat que el PSOE forma part de l'Espanya "que vol avançar".

Lluny de renunciar al seu acord amb els republicans per a la investidura, Sánchez ha agraït l'actitud d'ERC que "ha decidit permetre que es formi govern" en un acord que "s'ha fet públic". En aquest marc ha equiparat el PP amb la ultradreta i els "antisistema" per pretendre "bloquejar" la formació d'un govern. "De Vox a la CUP i del PP a JxCAT, tots pensen que com pitjor, millor", ha afirmat. Per això ha reptat el PP a fer el que va fer el PSOE al 2016. "Si l'escenari és tan terrorífic, perquè no s'abstenen?" ha preguntat, perquè n'hi hauria prou amb "13 abstencions patriòtiques" per fer irrellevants les d'ERC.

Defensa la bilateralitat amb Catalunya

Sánchez ha aprofitat la seva rèplica a Casado per defensar la bilateralitat amb Catalunya. Aquest diàleg bilateral, ha recordat, també està recollit als estatuts d'Andalusia, Canàries, Castella i Lleó i d'Extremadura, que fins i tot reconeix la bilateralitat d'Extremadura amb el govern de Portugal. "Els portarà tots al TC, o millor dit, a la JEC?" ha preguntat irònicament. Per això ha emplaçat el líder dels populars a "acceptar la diversitat d'Espanya". "La seva visió de la Constitució consta d'un sol article: és constitucional allò que fa el PP, i és inconstitucional allò que no fa el PP", ha dit, però "tenen una idea d'Espanya antiquada, tancada, la visió d'una espanya perdedora i fosca, insegura d'ella mateixa i replegada".

 
 

Comentaris