El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sàmper restitueix Trapero com a cap dels Mossos
  • CA

De moment, l’única restitució de l’anomenat Govern legítim serà la del cap dels Mossos. El major Josep Lluís Trapero tornarà a ser el màxim comandament uniformat del cos després de l’absolució en el judici per rebel·lió a l’Audiència Nacional arran del Procés. Una reunió al més alt nivell celebrada entre el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el mateix Trapero ha tancat dues setmanes llargues de negociacions denses. La decisió acordada és la reincorporació del major com a cap del cos i la destitució de l’actual comissari en cap, Eduard Sallent, que de moment es mantindrà a la Prefectura.

El procés de reincorporació de Trapero, després de tres anys al marge de la direcció dels Mossos, no ha estat una tasca fàcil. Arriba després d’un període molt complicat per a la policia i per als diferents titulars d’Interior des de l’aplicació de l’article 155. Un cop constituït el Govern de Quim Torra, Miquel Buch va ser nomenat conseller d’Interior i com a número dos del departament, un vell conegut al departament, Brauli Duart. Des de la secretaria general va encetar diverses reformes laborals i de gestió acordades amb els sindicats i lluny de l’estridència política del Procés. Just nomenat el Govern i encara pendent de judici, Trapero va renunciar en aquell moment a tornar a exercir les funcions de cap dels Mossos en una reunió que va mantenir amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el mateix Buch.

Buch va optar per mantenir durant les primeres setmanes, el comissari Ferran López, el màxim comandament uniformat durant l’aplicació del 155. Durant el seu mandat, López es va ocupar preferentment de mantenir els Mossos al marge de la batalla política, evitar que el procés judicial a Trapero i la cúpula d’Interior s’escampés i impliqués més comandaments i retornar al cos a una certa normalitat institucional després del desgast provocat pel Procés. Finalment, Buch va acceptar la renúncia de López. Ara bé, la manera de fer la substitució no va despertar gaire simpatia per part dels màxims comandaments dels Mossos, que consideraven “injust” el tracte que havia rebut el comissari tot i la gestió meritòria que havia fet del cos en uns moments tan “delicats”.

L’opció de Buch per dirigir el cos va ser Miquel Esquius, un comissari veterà, allunyat d’estridències i considerat un bon gestor. El 10 de juliol del 2019 i, no sense sorpresa, Esquius va agafar el comandament procedent de la complexa Comissaria Superior de Coordinació Territorial. Esquius formava part de la segona promoció dels Mossos, i en el seu currículum hi lluïa formar part de la primera divisió de Trànsit –arran dels pactes del Majestic– i la gestió eficaç que havia fet com a cap de l’extensa regió policial de la Catalunya Central. Esquius, però no, sabia que el seu mandat tenia data de caducitat. La idea de Miquel Buch i Brauli Duart era preparar un comissari de “nova fornada” mentre Esquius, fidel al cos i al·lèrgic a l’estridència, mantenia el funcionament de la policia catalana amb garantia de bona gestió.

També per sorpresa, Buch va nomenar Eduard Sallent com a cap del cos. Va ser el 4 de juny, acabat d’ascendir d’intendent a comissari, just l’endemà que recollís la placa que acreditava els seus nous galons. Així, el primer dia que podia lluir categoria de comissari, Sallent també podia presumir de dirigir el cos. L’opció de Buch, i sobretot de Duart, era apostar per un comandament que no formava part de l’elit tradicional de comissaris que dirigien les comissaries generals o les territorials. Sallent, un home llicenciat en filosofia, comptava aleshores amb 22 anys de servei al cos i havia assumit el comandament de la poderosa comissaria General d’Informació –la que investiga el terrorisme i grups considerats radicals de tot tipus– després que el comissari Manel Castellví passés a la segona activitat.

Sallent, entronitzat per Duart, portava de cap modernitzar el cos, apostar per les noves tecnologies, reformar l’estructura de comandament i europeitzar els Mossos. En el manual de Sallent també hi constaven canvis dels paràmetres d’actuació policial que havien portat l’allau de problemes judicials arran del Procés a agents, comandaments i al mateix Trapero. Just dos mesos abans de la destitució de Buch a Interior, Sallent va presentar la proposta de nova estructura orgànica dels Mossos. Una reforma integral de l’estructura governamental dels Mossos convertint la Prefectura en una Direcció Adjunta Operativa, creant noves àrees d’intel·ligència, ciberseguretat i reestructurant l’ordre públic així com la investigació.

Ara bé, la gestió de Sallent ha patit un sotrac important en l’àmbit mediàtic i polític: la gestió del paper de la policia, especialment d’ordre públic, en els desnonaments. Fonts d’Interior, apunten que Sallent no ha estat capaç d’evitar actuacions que “fan mal als ulls” de l’opinió pública com es veure cops de porra per treure infants d’un habitatge.  No hi ha hagut explicacions clares ni ordres concretes de canvi que arribessin al conseller i el director general de la Policia, que exigien un “canvi de paradigma” en aquests afers. El desnonament d’una família de Nou Barris en plena nit, just abans del toca de queda i sense ordre judicial –al·legant que era una ocupació recent i per tant s’aplicava el Codi Penal per violació de domicili– va ser la gota que va fer vessar el got.

L’absolució de Trapero ja feia dies que rondava, fins i tot, abans de la sentència. Per això, Sàmper ja va advertir que, si es produïa, oferiria al major –que mai ha perdut els galons malgrat la destitució del càrrec– l’oportunitat de dir de quina manera es volia reincorporar a les taxes executives del cos. Amb la sentència a les mans, Sàmper va fer l’oferiment formal a Trapero i aquest li va demanar “temps”. Tot just tres setmanes després, Trapero ha acceptat dirigir el cos, això sí, amb condicions. El major ha deixat clar que mantindrà la policia al marge de vicissituds polítiques, però el conseller també li ha exigit canvis en ordre públic i més sensibilitat social per part de la policia.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 12, 2020 | 17:29
    Gonzalo novembre 12, 2020 | 17:29
    Perfecto! Así tenemos la seguridad de que si debe de detener al siguiente presidente de la generalidad catalana, lo hará. Hombre íntegro y respetuoso con las leyes vigentes. Y no lo olvidemos, poniendo todo el cuerpo policial a las órdenes del estamento judicial.
  2. Icona del comentari de: jg a novembre 12, 2020 | 17:47
    jg novembre 12, 2020 | 17:47
    en el fondo es un espaldarazo al supremo
  3. Icona del comentari de: LSO a novembre 12, 2020 | 18:16
    LSO novembre 12, 2020 | 18:16
    Preparemonos para la venganza que nos parará Trapero a los indepes. ya que é,l está mas enfadado con los indepes. que con los que le han aplicado una tortura psicólogica, sus queridos compatriotas españoles, son los que lo han torturado, pero las cargas policiales de su equipo de psicópatas nos la aplicará él, a nosotros.
  4. Icona del comentari de: Joseph a novembre 12, 2020 | 18:41
    Joseph novembre 12, 2020 | 18:41
    Crec que ja ha passat el temps del Sr. Trapero. Reconeixement i, dejar pas.
  5. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a novembre 12, 2020 | 18:50
    Joan de Sant Andreu novembre 12, 2020 | 18:50
    Val, ara ja és un fet, ens han tornat a doblegar i l Estat s ha fet amb totes les Institucions Catalanes. Tot menys al poble, que no em parlin d unitat espanyola. A les properes eleccions, votar partits que ara per ara no estan al Parlament.
  6. Icona del comentari de: Espectador a novembre 12, 2020 | 19:03
    Espectador novembre 12, 2020 | 19:03
    Realment els polítics catalans no son mes curts perquè no s'entrenen. Posar Trapero, un anti independentista radical com cap dels mossos es per fer-s'ho mirar.
  7. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a novembre 12, 2020 | 19:10
    LLARENA dPENA novembre 12, 2020 | 19:10
    Pésima decisió ¡¡¡ Ja és vergonyosament prou clar l'abandonament dels projecte republicà per part d'EAC (Esquerra Autonomista) i que el Conseller d'interior incorpori alytre cop Trapero doncs, fa sospitar si la resta del Govern (JxCAT) no està fent el mateix. Sense treure-li mérits al Major per la seva feina, és MOLT SOSPITOS que, els que diuen que volen la república catalana, posin de cap a Interior a algú que no tindrá cap problema per arrestar tot el Govern català, quan ho dema
  8. Icona del comentari de: Esclat a novembre 12, 2020 | 20:29
    Esclat novembre 12, 2020 | 20:29
    Noooo...còm podeu fer marxa enrere?.Cada cop ,aquest govern és més autonomista espanyol.
  9. Icona del comentari de: Ai senyor a novembre 12, 2020 | 21:14
    Ai senyor novembre 12, 2020 | 21:14
    Us sona allò de "Si me ordenan detener al president de la generalitat lo detengo" molt bé, ho tenim clar Trapero.
  10. Icona del comentari de: Homer a novembre 12, 2020 | 21:31
    Homer novembre 12, 2020 | 21:31
    Trapero volia detenir Puigdemont. No entenc com els indepes estem tant fora de joc que que un espanyolista estigui al cap dels mossos ho veiem com una victòria. No tindrem mai una república. Som una colla de babaus.
  11. Icona del comentari de: GAVANENC a novembre 12, 2020 | 21:38
    GAVANENC novembre 12, 2020 | 21:38
    El Major Trapero tindra molta feina en desinfectar el cos de Mossos... Pero ho farà. No tinc cap dubte.... Hi deu haber mes d'un que deu estar tremolant hores d'ara....
  12. Icona del comentari de: avia a novembre 12, 2020 | 21:57
    avia novembre 12, 2020 | 21:57
    restitució justa va ser tret pel 155 i la bona actuació en els atemptats, per això el volien fora com al Conseller Forn
  13. Icona del comentari de: Jose antonio cuadras a novembre 12, 2020 | 23:26
    Jose antonio cuadras novembre 12, 2020 | 23:26
    Me n'alegro per a ell, però com a catalá indepe no em fa gens de gracia tenir una policia que pago jo i que estigui dispuat a detenir el meu president.
  14. Icona del comentari de: Lleida a novembre 13, 2020 | 07:19
    Lleida novembre 13, 2020 | 07:19
    Gracies gran governet claudicat i autonomista
  15. Icona del comentari de: La justícia espanyola fa molta fortor. a novembre 13, 2020 | 07:43
    La justícia espanyola fa molta fortor. novembre 13, 2020 | 07:43
    I els espanyol son immunes, no la senten...
  16. Icona del comentari de: Robert Surroca Tallaferro a novembre 13, 2020 | 09:13
    Robert Surroca Tallaferro novembre 13, 2020 | 09:13
    Estem confonen les coses, Trapero es un bon policia. Les policies -totes- es deuen al poder judicial, no al politic; el politic té de controlar i corregir, determinat excesos quan es donen. A mi tampoc m'agrada el preparatiu per detindre el President -SI REBIEN LES PERTINENTS ORDRES JUDICIALS- però això funciona així, amb autonomia o independència. Els militars i els policies preparen determinats operatius per situacions que, potser, no es donaran mai; es la seva feina. Tenim molta tendènc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa