Salut endureix les mesures per la covid-19 a Reus

“Només tenim quinze dies per rebaixar l’activitat de tot el país”, declara la consellera de Salut, Alba Vergés

El Departament de Salut endureix les mesures preventives per la covid-19 a Reus, amb restriccions més estrictes que a Barcelona i Figueres. Queden prohibides les trobades de més de deu persones i es limita l’aforament al 50% en bars i restaurants, tant a l’interior com a l’exterior. Tampoc es podrà consumir a les barres dels establiments. Es restringeix l’aforament en cerimònies religioses al 33% i en esdeveniments culturals i esportius, al 50%. “Fem una crida a no anar-hi si no és estrictament necessari; només tenim quinze dies per rebaixar l’activitat de tot el país”, ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, en el marc d’una visita aquest divendres a Reus, on ha visitat els espais de cribratge massiu en tres barris de la ciutat.

Vergés ha argumentat aquest “punt d’exigència” més a Reus pel fet que s’està en unes “dates claus”. “Hem d’aconseguir baixar realment les taxes d’incidència del virus, tenim quinze dies abans del retorn a la feina i a les escoles, i cal fer-ho en les millors condicions possibles; des de Salut ho farem tot”, ha garantit.

A Reus aquesta taxa s’ha multiplicat per cinc. És per això que, a part dels cribratges, s’hi han volgut extremar les mesures específiques a uns nivells superiors a Figueres i Barcelona, especialment en relació a l’aforament en terrasses i la prohibició de reunions públiques i privades de més de deu persones.

“Fem una crida a la ciutadania que només surti per allò imprescindible i redueixi al màxim l’activitat social; limitar els aforaments a bars i restaurants no és l’objectiu, sinó no anar-hi si no és estrictament necessari”, ha afirmat la consellera, que no descarta que aquestes mesures siguin extrapolables a altres municipis.

Vergés ha visitat el CAP de Sant Pere i l’Hospital de Sant Joan de Reus on s’hi estan fent cribratges a adults d’entre els 20 als 50 anys, amb la idea d’arribar a fer 3.000 tests, si bé l’afluència -el cribratge és voluntari- no està sent molt elevada. Fins al punt del migdia de divendres s’havien realitzat 320 proves.

"El ritme és bo", ha opinat Vergés. Es confia que auqest dissabte sigui el dia fort i es facin 1.500 proves, de les 3.000 previstes en els tres dies. Per la seva banda, l'alcaldessa en funcions de Reus, Montserrat Vilella, ha reconegut que el moment és "crític" i que "si no actuem pot ser un escenari de màxima gravetat".

El protocol per al retorn a l'escola

“Aquestes mesures ens han de portar a unes condicions millors”, segons Vergés, que ha negat divergències entre conselleries en relació al retorn escolar. “Treballem conjuntament el protocol d’obertura d’escoles, mirem la incidència a cada territori ens fixem amb altres països, que obren abans els centres”, ha dit la consellera.

“La situació del país és molt delicada, no sols volem l’estabilització, sinó que cal baixar les taxes d’incidència per emprendre el retorn amb unes condicions més favorables; l’objectiu és que la gent pugui anar a treballar i les escoles puguin obrir, per això aquests quinze dies hem de ser molt rigorosos”, ha conclòs.

Petició a l’Estat

Finalment, la consellera ha exigit a l’Estat que actuï per tal que les persones infectades o amb vincles amb positius puguin complir els aïllaments. En aquest sentit, ha demanat que prengui mesures que són competència del govern espanyol -baixes laborals, mesures de conciliació, atenció a fills o persones dependents, etc.

 
 

Comentaris