Salgado recorda a Catalunya que el seu deute encara és excessiu

La vicepresidenta del govern espanyol adverteix que revisarà els comptes de la Generalitat amb més assiduïtat i el Govern li replica que "assumeixi part de la responsabilitat"

Catalunya és un dels quatre territoris de l'Estat que no han complert l'objectiu de reducció del dèficit públic, juntament amb Balears, Murcia i Castella-la Manxa, segons les dades presentades avui per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Elena Salgado. La vicepresidenta ha apuntat que l'Estat revisarà amb més assiduïtat els comptes d'aquests territoris per vetllar que redueixen el dèficit. En concret de cada sis mesos, a cada tres.

Si no es tenen en compte les bestretes a compte, el dèficit de les comunitats s'ha situat en el 2,8% enfront del 2,4% plantejat en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Salgado ha avançat que el dèficit públic espanyol va tancar l'any en 92.227 milions d'euros, la qual cosa suposa el 9,2% del PIB, una dècima millor del previst pel govern espanyol.

Les comunitats autònomes van tancar l'any amb un saldo negatiu de 35.997 milions, un 3,39% del PIB, gairebé tres dècimes més del previst. En concret, vuit comunitats compleixen l'objectiu (Madrid, Extremadura, Castella i Lleó, País Basc, Cantàbria, Galícia, Canàries i Astúries). Andalusia només s'ha desviat lleugerament, mentre que altres territoris necessitaran actuacions més "decidides" per reconduir la seva situació, com Aragó, Navarra, La Rioja i el País Valencià.

El Govern respon

Davant aquestes dades, el portaveu del govern català, Francesc Homs, ha recordat una vegada més a l'executiu espanyol que ells "també han d'assumir part de la seva responsabilitat" en aquest afer i ha preguntat a la ministra Salgado si pensa fer alguna cosa al respecte, ja que fa uns mesos va donar per bons uns comptes que ja apuntaven en aquest sentit. "Un dèficit com aquest no es genera ens tan poc temps", ha recordat el convergent. I ha estat gràfic sobre l'actitud del govern espanyol: "Ells conviden a cafè i després diuen que paguis tu".

 
 

Comentaris