El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sala i Martín fa miques Gallego arran del seu debat amb Canadell a TV3
  • CA

L’economista Xavier Sala i Martín s’ha mostrat indignat amb el també economista Joan Carles Gallego -que molt probablement serà el número dos de la llista electoral dels Comuns- per la seves declaracions al programa FAQS de TV3 durant un cara a cara amb Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona. 

En un fil a Twitter, Sala i Martín ha titllat Gallego d'”esperpèntic” i ha combatut alguns dels seus arguments. Gallego, que va ser secretari general de CCOO del 2009 al 2017, va defensar al FAQS un canvi de model de finançament però alhora va negar que el dèficit fiscal que pateix Catalunya sigui de 16.000 milions d’euros, com va afirmar Canadell, sinó que va assegurar que és de 3.000 milions. Una xifra que, segons ell, és avalada per l’economista Andreu Mas-Colell. 

 

 

Sala i Martín l’acusa de “negar el dèficit fiscal” i de “donar dades sense entendre què volen dir”. En aquest sentit, ha defensat que Mas-Colell mai ha dit que el dèficit sigui tan baix: “Va fer unes declaracions on deia que la diferència entre impostos i despesa era de 3.000 milions. I tots els diaris annexionistes van agafar això com una declaració de Mas-Colell negant que el dèficit fos gegantí. El que  CAP d’ells explicava és que per a calcular el dèficit fiscal, a la diferència entre impostos i despesa cal afegir el DEUTE de l’Estat. El deute de l’Estat el pagaran els ciutadans amb els impostos i, la part proporcional, s’ha de comptar com a pagaments dels catalans. Si ho fas, el dèficit fiscal ja no és de 3.000 milions sinó d’11.000 (l’any 2015)”. L’economista, per defensar la seva posició, ha enllaçat un article del mateix Mas-Colell en el qual explica aquesta versió dels fets. 

“O sigui que o bé Gallego no entén què és exactament el dèficit fiscal (cosa que és greu, no només per algú que surt a pontificar sobre això a la tele sinó per algú que pot ser diputat al Parlament) o és molt mal intencionat. O les dues coses”, remata Sala i Martín. 

També l’ha criticat per “culpar de tot a les retallades”, en referència a unes declaracions de Gallego en què afirma que la situació econòmica actual té a veure 
amb les “polítiques d’austeritat” dels governs “dels últims anys”. Sala i Martín li ha recordat que “el seu tripartit” va “disparar el deute de 10.000 a 35.000 milions”

Durant el debat, Gallego també es va referir al retard en el pagament dels ERTOS, que ell atribueix a “un mal funcionament de l’administració”. L’economista independentista ha aprofitat aquestes declaracions per recordar-li que “ells”, referint-se a Podem, formen part del govern espanyol. Gallego també va carregar contra Amazon per les seves polítiques mediambientals i Sala i Martín li ha retret que els Comuns de Barcelona paguessin “200 milions al propietari de Castor (Florentino)”. Segons l’economista, Gallego “viu a Matrix”

 

?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa