Sáenz de Santamaría: "L'Estat en té prou amb 24 hores per aturar les lleis del referèndum"

La vicepresidenta del govern espanyol diu que els actes de la Generalitat com el d'aquest dimarts al TNC "són per provocar l'Estat i mobilitzar electoralment els seus"

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit aquest dimarts després de l'acte de presentació del referèndum al TNC que l'Estat "en té prou amb 24 hores" per suspendre les lleis del referèndum i de transitorietat. "La Generalitat es pot passar ara 30 dies explicant la llei del referèndum o la de transitorietat jurídica, i pot dir que en 48 hores declararà la independència, però una cosa esta clara: l'Estat ha demostrat que en té prou amb 24 hores per recórrer aquestes lleis i obtenir la seva paralització", ha afirmat en declaracions a EFE distribuïdes també per La Moncloa. Segons la vicepresidenta, la Generalitat celebra actes com el d'aquest dimarts "per provocar l'Estat i mobilitzar electoralment els seus".

La vicepresidenta ha insistit que el referèndum "no se celebrarà" i que "en 48 hores no passarà absolutament res". "Més li valdria a la Generalitat deixar de generar divisió entre els catalans", ha dit, "perquè l'únic que està generant és divisió al propi Govern i en els partits que sustenten la Generalitat". En aquest marc, ha rebatut les afirmacions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre una votació "amb garanties": "Els catalans han votat amb garanties i com sempre quan ho han fet dins de la Constitució", i "quan qualsevol vot servirà per construir aquest marc constitucional".

 

Segons Sáenz de Santamaría, l'estratègia de la Generalitat "ja s'està convertint en repetitiva" perquè "cada dia és un anunci en un escenari diferent d'un referèndum que no s'atreveixen a firmar i que a més no saben com organitzaran". "Fer un esborrany d'una llei és quelcom relativament fàcil", ha dit, perquè "n'hi ha prou amb quatre folis i és molt més senzill si no es té manies a l'hora de saltar-se la Constitució, manipular el dret internacional i inventar-se una jurisprudència que no existeix".

"Parlar de garanties és una autèntica provocació"

En tot cas ha assegurat que organitzar un referèndum és "totalment diferent" i "parlar de garanties quan s'estan saltant la democràcia a Catalunya és una autèntica provocació". Segons la vicepresidenta, els "únics" actes preparatoris que ha fet la Generalitat han estat "amenaçar els mitjans de comunicació, pressionar els funcionaris, provar d'endossar la seva responsabilitat als alcaldes, neutralitzar l'oposició i després cessar els dissidents". 

 

 

"La Generalitat es dedica a entretenir el personal"

 

En aquest marc, ha assegurat que la Generalitat es dedica a "entretenir el personal" perquè "no vol assumir responsabilitats" i estarà un mes "provant de convèncer els propis del que saben que no faran". Per això ha llançat un "missatge de tranquil·litat als catalans i al conjunt dels espanyols": "La llei és el que decidim els espanyols que sigui llei i no el que redacten uns quants senyors amb deliris independentistes en una tarda provant de demostrar que aconseguiran el que no poden aconseguir, perquè en democràcia només s'aconsegueixen les coses respectant la voluntat del conjunt dels espanyols". 

 

Comentaris