El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sáenz de Santamaría acusa el Govern de “pressionar” alcaldes i interventors
  • CA

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat aquest dimarts el Govern i els partits independentistes de “pressionar” alcaldes i interventors per “endossar-los” la “responsabilitat” en l’organització del referèndum. Durant la seva intervenció a la reunió del Grup Popular al Congrés dels Diputats, Sáenz de Santamaría ha destacat la carta que el Col·legi de Secretaris i Interventors ha fet demanant “fidelitat” a la Constitució com l’evidència d’aquestes suposades pressions sobre els funcionaris. Per contra, ha dit, el govern espanyol està “per emparar els funcionaris i evitar que la Generalitat els posi com a escut a l’hora d’adoptar decisions il·legals”. Ha assegurat també que l’assetjament ha arribat també als ‘comuns’, que són víctimes de la seva “equidistància” i “ambigüitat” sobre el referèndum.

La vicepresidenta ha insistit un cop més que el referèndum “no se celebrarà” i ha assegurat que la “dinàmica” de la Generalitat té “molt poca cabuda en una democràcia”. 

 

Segons Sáenz de Santamaría, a més de les “pressions” als mitjans de comunicació, la CUP practica “assetjament” a les seus dels partits no independentistes, mentre que Junts pel Sí “menysprea” la resta de forces al Parlament mitjançant la no convocatòria de la Junta de Portaveus, “tramitacions exprés” i evitant facilitar documentació. 

 

Tot plegat, segons la vicepresidenta, posa de manifest que a Catalunya “s’ha perdut completament la neutralitat institucional per part de la Generalitat” i les “pressions” als funcionaris han passat a ser “la tònica”. 

En aquest sentit, ha fet referència a la informació d’El Mundo que acusa la Generalitat de pretendre traspassar la responsabilitat comptable del 9-N als interventors i ha assegurat que el Govern actua “per no assumir la seva responsabilitat”.

 

“Quan el Tribunal de Comptes està reclamant que paguin de la seva butxaca el que s’han gastat diuen que no, que això ho va signar la intervenció”, ha afirmat la vicepresidenta , que ha demanat als independentistes que “no sotmetin als funcionaris de la Generalitat i els ajuntaments a cap tipus de tensió i haver d’adoptar cap tipus de decisió que pugui suposar cap tipus d’intranquil·litat”. 

 

Segons la vicepresidenta espanyola, el Govern pressiona també els ‘comuns’ davant la seva “equidistància i ambigüitat”, així com als “alcaldes i regidors”, però la realitat és que “el referèndum no se celebrarà”. “Cada vegada estan més sols”, ha dit, i “si no són capaços d’assumir la responsabilitat legal com a mínim que deixin de pressionar perquè altres l’assumeixin per ells”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa