El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
S’activa la resposta contra el Suprem
  • CA

És primer de setembre i això vol dir que el curs polític s’estrena. Aquest dilluns s’ha activat la plataforma Tsunami Democràtic, que ha nascut per donar resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. La intenció és que partits i entitats es coordinin per tal de respondre a la repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme català. La iniciativa prepara una campanya de mobilització per organitzar una resposta “desobedient i no violenta” a la sentència, i no pretén comptar amb portaveus oficials. El lema de la plataforma és ‘Drets, Llibertat i Autodeterminació‘.

A través d’un comunicat, Tsunami Democràtic ha explicat que no és una organització, sinó “una campanya constant, contínua i inesgotable“. “Els nostres ideals defensen les llibertats irrenunciables i persegueixen la justícia social; no defugim la incomoditat que pot resultar de l’exercici dels drets fonamentals i la transformació social”, afirmen, a més d’insistir que “la lluita pels drets fonamentals no es pot deixar per a més endavant“.

Diversos polítics ja s’han pronunciat sobre Tsunami Democràtic, com el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont. El líder de JxCat ha reivindicat que “cal recuperar la iniciativa”. “El compromís amb la no violència ens fa més forts”, assegura. Per altra banda, la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha recordat que fer un referèndum i defensar la independència “no és cap delicte”. “Sortirem a defensar la democràcia i exercir els drets i llibertats tantes vegades com faci falta”, avisa la republicana.

Per altra banda, el líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, empresonat a Lledoners, ha afirmat que “la democràcia prevaldrà per sobre de tot”. “Ens conjurem per defensar-la”, assegura, en referència a aquesta plataforma. També hi ha hagut declaracions per part de l’exconseller Lluís Puig, també exiliat a Europa. L’excap del Departament de Cultura ha dit que les propostes sorgides de Tsunami Democràtic són “benvingudes”.

“Votar, fer un referèndum o la independència no són delictes”, ha afirmat el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès. El també conseller d’Economia ha avisat que l’independentisme “sortirà sempre i arreu a defensar-ho”. L’altre republicà que també s’ha pronunciat sobre Tsunami Democràtic ha estat Roger Torrent, el president del Parlament: “Davant la involució democràtica de l’Estat, conjurem-nos per defensar els drets i les llibertats des de la no violència”. “Votar mai pot ser un delicte”, afirma.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa