El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rull confia en un acord aquesta setmana sobre el Prat
  • CA

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha mostrat la seva confiança que la situació a l’aeroport d’El Prat es resolgui els propers dies. En una entrevista a ‘El món a Rac1’ aquest dimarts al matí, Rull ha dit que l’objectiu és que l’empresa concessionària del servei de vigilància i seguretat, Eulen, i els seus treballadors arribin a un acord abans que acabi la setmana.

 

“Hem d’evitar la vaga indefinida, que generaria una situació amb un perjudici irreversible“, ha apuntat el conseller. La vaga indefinida començaria dilluns de la setmana vinent, en cas que no hi hagi hagut un acord previ. A més, Rull ha acusat el president espanyol, Mariano Rajoy, d’haver fet una “desconnexió absoluta de la realitat de Catalunya”, després que el líder del PP digués que és “fals i mesquí” afirmar que l’Estat discrimina el Prat.

Així mateix, Rull vol ser “optimista però extremadament prudent” sobre les reunions entre Eulen i els treballadors, on també hi és present AENA, amb la mediació del departament de Treball. “La nostra prioritat com a Generalitat és resoldre el conflicte, i que al llarg d’agost els ciutadans de Catalunya, els turistes i les empreses tinguin unes condicions raonables“, ha afegit el conseller, que alhora ha recriminat al govern espanyol que no hagi actuat abans. “Hauria estat més fàcil si la mediació hagués començat abans, que d’entrada ja hi haguessin participat AENA i l’Estat, i no haguéssim estat tres o quatre dies insistint que això també era responsabilitat essencialment de l’Estat”, ha constatat Rull.

 

El conseller ha sentenciat que “el que ha passat és inaudit”, i ha lamentat que la situació a El Prat és la que és perquè “l’Estat sobregesticula molt sobre qüestions que els obsessiona, com l’1-O, i en canvi s’inhibeix sobre les responsabilitats del dia a dia que encara té assignades a Catalunya”.

LA “POSTVERITAT” DE LEVY

 

D’altra banda, Rull també ha respost la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP i diputada parlamentària del PPC, Andrea Levy, que aquest dilluns va defensar que el govern espanyol ha estat “en tot moment atent, participatiu i liderant” el conflicte laboral d’Eulen a l’Aeroport del Prat. Pel conseller, però, les paraules de Levy són “surrealistes“, i les ha qualificat de “postveritat”. “Quan ahir sentia Levy em bullia la sang, no pot comparar un polígon industrial de qualsevol municipi de Catalunya amb una infraestructura de titularitat de l’Estat gestionada de manera centralitzada i centralista per part d’AENA”, ha asseverat Rull.

 

Finalment, i preguntat sobre si les cues a l’aeroport afavoreixen l’independentisme, Rull ha subratllat que “molta fent fa que dos més dos són quatre”, i que es constata que, davant la “incompareixença” de l’Estat en la situació a El Prat, “la solució és bastant simple, i és que s’assumeixi des de Catalunya”.

 

JORDI SÀNCHEZ: POSSIBLE “CONSPIRACIÓ PER MALMETRE LA IMATGE DE CATALUNYA”

 

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha considerat probable que existeixi una “conspiració per malmetre la imatge de Catalunya” a través d’infraestructures gestionades per organismes que depenen del govern espanyol, com Aena i Adif, arran del conflicte instaurat a l’Aeroport de Barcelona-El Prat. “Per quina raó només les infraestructures gestionades per organismes que depenen de Madrid tenen incidències a Catalunya? Forma part d’una falta d’eficàcia dels governants? Potser. I d’una conspiració per malmetre la imatge de Catalunya? Probable”, ha dit en una entrevista a La Sexta.

 

Per a Sànchez, ni Aena ni el Ministeri de l’Interior, responsable de la seguretat de l’aeroport, han fet res per mirar de solucionar el conflicte laboral amb els treballadors d’Eulen, una actitud que no sap si respon a una maquinació conspirativa del Govern espanyol o a una inutilitat i falta d’eficàcia que hauria de portar a la dimissió de més d’un” a l’Executiu de Madrid. També ha defensat l’acció de l’ANC d’aquest dilluns de repartir fulletons en defensa del ‘sí’ al Prat, destacant que l’objectiu era exposar “la mala gestió” i la responsabilitat d’Aena en el conflicte.

 

Malgrat respectar les reivindicacions dels treballadors d’Eulen, ha advertit que les seves accions tenen conseqüències socials i polítiques, i que els actors socials no poden mirar cap a una altra banda: “No qüestionem el dret a vaga o la millora de qüestions laborals, però amb una gestió diferent a l’aeroport, descentralitzada, probablement aquesta vaga no hagués tingut lloc”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa