Rull compara l'advertiment sobre el FLA amb el certificat de bona conducta franquista

El conseller de Territori i Sostenibilitat creu que l'"Estat es pot disparar un tret al peu" perquè és creditor de Catalunya

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha comparat amb el certificat de bona conducta franquista l'acord del govern espanyol on s'ha advertit que suspendrà el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) a Catalunya si no certifica setmanalment que no destina fons al referèndum independentista de l'1 d'octubre. En una entrevista d'Europa Press, el conseller ha afirmat: "Tornen a posar en valor el que passava a l'època de Franco, de demanar un certificat de bona conducta cada setmana".

"És una expressió de sectarisme que no podem entendre de cap de les maneres i més quan el FLA forma part del sistema de finançament autonòmic, un mal sistema però que l'Estat espanyol té l'obligació de gestionar i de fer-ho sense amenaces", ha aprofundit Rull. Ha advertit que els que sortiran perjudicats són els ciutadans, tant els que són partidaris de la independència com els que en són contraris, i ha reprovat que el govern de Rajoy pretengui col·lapsar els serveis públics de Catalunya amb aquesta mesura.

 

Ha recordat que els fons del FLA procedeixen dels recursos que generen els catalans amb els seus impostos i que el govern espanyol deixa a Catalunya en forma de préstec, per la qual cosa ha incidit que l'Estat és el principal creditor de la comunitat catalana: "L'Estat es pot disparar un tret al peu". "Si pretenen tancar l'aixeta a Catalunya, al final estaran tancant l'aixeta a l'Estat, perquè és el nostre principal creditor. Si tinguéssim un bon sistema de finançament, no ens faria falta el FLA", ha sostingut.

 

Rull ha lamentat "la gesticulació i el control del govern espanyol, basant el seu discurs en la por i els advertiments constants en forma d'amenaça".

 

El Govern serà "responsable"

 

"Ens mirarem el que hi ha i actuarem amb tota la responsabilitat i tota la diligència, però deixem un missatge clar i és que aquesta idea de certificat de conducta antic, de fa més de 50 anys... no estem per moure'ns en aquests paràmetres", ha advertit. En qualsevol cas, el conseller ha reiterat el compromís del Govern amb el referèndum: "L'1 d'octubre, els agradi o no, hi haurà urnes emparades en el principi democràtic i fundacional del dret internacional públic".

 

Comentaris