Rufián: "Farà JxCat a la Generalitat el que va fer a la Diputació?"

El portaveu d'ERC al Congrés qüestiona les intencions de l'espai de Torra i Puigdemont i els pregunta "què faran amb la Generalitat" si hi ha eleccions

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha assegurat, en una entrevista a El Punt Avui, que el pacte dels republicans amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez "no trenca la unitat estratègica" de l'independentisme. El diputat d'Esquerra admet que pot haver molestat a l'entorn de JxCat però ho emmarca dins la normalitat de les "tensions" entre les formacions independentistes, i recorda que l'acció coordinada entre ells no va cessar després que, per exemple, JxCat pactés amb el PSC la Diputació de Barcelona amb la presidència per a la socialista Núria Marín. "La rivalitat, les tensions, les dificultats i les contradiccions existiran, i és natural. Som dos espais polítics i ideològics diferents", afirma Rufián.

Amb tot, el republicà defensa el seu acord amb el PSOE, així com la possibilitat que JxCat tanqui compromisos amb altres formacions no independentistes. "És el futur de la política: pactar entre diferents. Jo no tinc res a veure des del punt de vista ideològic amb Jordi Turull, però el respecto enormement i estic molt més a prop seu que de gent com el Joan Coscubiela, ara mateix", afirma a l'entrevista. I és que Rufián emmarca les crítiques que rep ERC en el caràcter de líder que afirma que té la formació dins l'espai sobiranista. "Liderar ens comportarà un cert desgast. I si quan l’espai convergent va entregar la Diputació de Barcelona al PSC perquè no la tingués ERC no es va trencar la unitat estratègica, entenem que ara tampoc. Fins i tot dimecres, quan l’espai convergent va pactar amb PP i Ciutadans el pressupost del Parlament no es va trencar res", ha etzibat Rufián.

En aquest sentit, pregunta a JxCat si les seves intencions de cara a unes properes eleccions al Parlament passen també per tancar pactes amb el de la Diputació. "Si Convergència ha donat la tercera institució del país al PSC perquè no la tingui ERC, la pregunta és: ho farà també amb la primera? Ho farà amb la presidència de la Generalitat? Nosaltres és cert que a les alcaldies no hi governem sempre amb Convergència, però sempre hi ha una regla de mirar que hi hagi alcalde independentista. A la Diputació de Barcelona governa Núria Marín. Què faran amb la Generalitat? És una pregunta molt adient per a ells", planteja el republicà.

Tot i això, Rufián creu que és un error convocar eleccions a Catalunya en un període curt de temps. "Seria irresponsable i injust ficar-me molt en el que passa en el Govern o al Parlament, em falta informació. Ara, sí que és cert que sobta que un Govern que té un vicepresident econòmic, Pere Aragonès, que després de molta feina ha aconseguit pactar uns pressupostos amb els comuns després de molt de temps sense comptes, amb una fiscalitat justa... Que un Govern que té de facto un pressupost convoqui eleccions és difícil d’entendre", afirma.

 
 

Comentaris