El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rufián: “Avui no accepteu cap lliçó de ningú, perquè som ERC, i hem guanyat”
  • CA

 

 

Eufòria a la seu electoral d’ERC, al Pavelló de l’Estació del Nord de Barcelona, en aconseguir els millors resultats de la seva història en unes eleccions generals. I l’alegria desfermada ha estat ben justificada ja que per primera vegada el partit liderat per Oriol Junqueras s’ha imposat a Catalunya, i un partit independentista ha guanyat unes eleccions espanyoles al Principat en escons i en vots. Els republicans han sumat fins a 15 diputats, sis més que en els comicis de 2015, i han fregat el milió de vots. Així, malgrat que els sondejos a peu d’urna donaven un frec a frec amb els socialistes en nombre de diputats, finalment, el mapa del Principat s’ha pintat majoritàriament de groc i s’han imposat amb claredat.

 

“Oriol, Raül, Dolors, Carme, Meritxell, enhorabona, heu guanyat les eleccions als vostres carcellers!”, així ha exclamat just a l’inici de pujar a l’escenari Gabriel Rufián després de càntics d’Independència i Llibertat. El número 2 de la llista republicana ha cridat amb veu clara: “Catalunya no només desperta el feixisme, sinó que el combat i el destrueix”, una asseveració que ha estat resposta amb crits de “no passaran” de les desenes de militants presents. Els presos han estat ben presents en el discurs, “demà, hi continuarà havent nou persones demòcrates, innocents a la presó, segrestats”, alhora però ha llançat un missatge carregat d’optimisme “no ens conformem, ERC no va néixer per conformar-se. Aquesta és la primera de moltes victòries: el següent ets tu, Ernest”. Rufián ha finalitzat traient pit: “Avui més que mai no accepteu cap lliçó de ningú, perquè som Esquerra Republicana de Catalunya, i hem guanyat

 

Presència també de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en directe des de Ginebra. Amb alguns petits talls de connexió, Rovira ha pogut transmetre el seu missatge: “Hem decidit que això de va de llibertat i de drets civils i polítics. Hem decidit que va de la força de la raó i la fermesa, de justícia i de democràcia” i ha subratllat que “hem agafat les urnes com el millor instrument democràtic que tenim, hem recuperat l’esperit de l’1-O, fent xifres rècords. Avui ha guanyat la independència”. La secretària general ha volgut destacar la crescuda en vots de l’independentisme, posant èmfasi en què “és en la diversitat que la independència pot créixer, l’independentisme creix quan no es debat entre ell, quan explora el seu entorn i les seves fronteres“. Rovira ha sentenciat: “Som representants d’un projecte plural i diverses, i això ens enriqueix i ens fa més forts. Per continuar avançant, cal que aquesta diversitat generi un consens estratègic”.

 

Eufòria a ERC per la victòria a les eleccions generals | Jordi Borràs

 

 

El vicepresident Pere Aragonès també ha volgut fer arribar a Espanya, i a Pedro Sánchez, guanyador d’aquesta nit, un apunt: “Catalunya ha votat República, ha votat independència i polítiques de progrés i d’esquerres“, per la qual cosa, “ara és l’hora de buscar una sortida política, democràtica al conflicte. És l’hora d’asseure’s i l’única manera és votar, votar un referèndum a Catalunya”. Junqueras no ha pogut celebrar en directe aquesta victòria històrica del seu partit però hi ha estat ben present. El líder ha anunciat que farà la seva primera valoració aquest dilluns minuts abans que comenci la sessió al Tribunal Suprem. 

 

La nit s’ha viscut amb tranquil·litat -amb moments puntuals d’exclamacions i crits d’independència- al feu republicà després de veure que ja de bon inici es col·locaven en primera posició. Tot i els típics nervis per veure com acabava pintant-se el mapa, no han patit cap revés i han pogut matar els minuts fent petar la xerrada i repartint abraçades mentre el percentatge d’escrutini anava pujant fins al 100% i els 15 diputats no es bellugaven. Ja ho vaticinava Marta Vilalta en la seva primera compareixença per valorar l’alta participació quan ha dit que “ERC forgem les nostres victòries a les urnes. I avui ho tornarem a fer”. Aquesta vegada, les enquestes no han fallat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa