El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rubalcaba aconsella al Govern espanyol una revisió de la seva estratègia de comunicació sobre Catalunya
  • CA

L’ex-vicepresident del Govern espanyol i exlíder del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba ha aconsellat aquest dilluns a l’Executiu de Mariano Rajoy que revisi la seva estratègia de comunicació sobre Catalunya atès que, al seu parer, no està presentant suficients arguments per explicar el seu rebuig al dret a decidir. El també extitular d’Interior ha participat en una taula de debat organitzada pel Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals al costat del ministre d’Educació, Cultura i Esport, i portaveu del Govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, en la qual han analitzat el paper dels portaveus de l’Executiu.

 

Rubalcaba ha defensat que l’estratègia de l’Executiu de Rajoy respecte de Catalunya “mereixeria una reflexió”. En la seva opinió, el Govern espanyol hauria d’haver anat més a Catalunya a explicar a la seva ciutadania tots els motius que sustenten la negativa a reconèixer als catalans el dret a decidir. Raons que no es resumeixen tan sols, ha dit, que el dret a decidir no té cabuda en la Constitució, existeixen altres motius, ha indicat, com per exemple que equivaldria a col·locar-li a l’Estat el cartell de “fràgil” o el fet que en democràcia les coses es decideixen entre tots.

Rubalcaba ha reconegut en un altre moment que els socialistes, amb les seves divisions internes, han facilitat al govern de Madrid presentar-se davant l’opinió pública com el partit que és capaç de portar estabilitat a Espanya davant l'”embolic” que té el PSOE. “Però això s’acabarà”, ha advertit en referència a la nova etapa que s’obre en el partit després de l’elecció de Pedro Sánchez com a secretari general.

 

Méndez de Vigo també ha admès que Catalunya és l’assumpte que més li ocupa en les seves funcions com a portaveu: en les seves intervencions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, tracta sempre de dirigir-se al conjunt de la societat catalana, atès que el president de la Generalitat exerceix només com a representant dels secessionistes, ha assegurat. El debat ha donat per a una infinitat d’anècdotes, entre elles la confessió dels dos participants que truquen les seves mares per preguntar-los la seva opinió després d’una roda de premsa del Consell de Ministres.

Rubalcaba i Méndez de Vigo han coincidit a assenyalar que és millor reconèixer que un no sap respondre la pregunta formulada que contestar sense conèixer l’assumpte. Els dos també han ressaltat que els ministres no comparteixen tota la informació i això dificulta en ocasions la tasca del portaveu, que exerceix més d'”apagafocs” que com a portaveu de bones notícies. Per a l’exlíder socialista un dels moments més arriscats per a un portaveu és sotmetre’s a les preguntes dels periodistes demanant aclariments quan ja ha finalitzat la roda de premsa –denominats ‘corrillos’– , per la qual cosa ha aconsellat no donar motiu a compareixences infinites davant la premsa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa