El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rovira i Otegi rubriquen des de Ginebra “sumar esforços” pel 28-A
  • CA

 

 

ERC i EH Bildu donen continuïtat a la col•laboració permanent en diferents fronts amb una primera reunió des de Ginebra en què han participat Marta Rovira i Arnaldo Otegi. Les direccions de les dues formacions s’han reunit aquest divendres a Suïssa, on resideix la secretària general dels republicans, per “sumar esforços” de cara l’escenari post 28-A. En declaracions a l’ACN des de la ciutat helvètica, Rovira ha explicat que ERC i EH Bildu ja tenen una posició “molt comuna” en “qüestions fonamentals” i que seguiran treballant perquè els ciutadans de Catalunya i el País Basc puguin “votar per decidir el seu futur polític” a través d’un referèndum i “superar el règim del 78”.

 

“Es tracta de defensar a Madrid però també a Brussel·les que això va de llibertat i drets civils i polítics”, ha afirmat. Amb tot, Rovira ha evitat concretar quina pot ser la posició de les dues formacions, que es “reserven” la reacció en funció dels escenaris postelectorals que plantegin les urnes el 28-A. En tot cas, ha dit, amb EH Bildu comparteixen l’estratègia “a curt, mitjà i llarg termini” i per això treballen per tenir uns punts “programàtics i comuns de cara les eleccions espanyoles”, al marge d’acords ja existents com ara la coalició Ara Repúbliques –la llista entre ERC, EH Bildu i el BNG a les eleccions europees-.

 

Preguntada per les possibilitats de formar un grup propi al Congrés, Rovira s’ha limitat a dir que estan contemplant “totes les possibilitats i instruments” que els facin “molt més forts per defensar el dret a l’autodeterminació i superar la situació de bloqueig“. Davant la “farsa” del judici de l’1-O, ha assegurat, “sentim que hem d’unir esforços contra el 155 i la repressió i treballar a favor de les llibertats i la democràcia”.

 

En la mateixa línia, el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha explicat que davant de “situacions d’excepció cal buscar fórmules que facin front amb eficàcia. “Nosaltres som de les esquerres que pensem que es pot sumar i per això hem estat capaços de construir la complicitat suficient per mantenir una unitat d’acció que faci front als reptes que tenim com a països”, ha valorat Otegi. Segons ell, les esquerres “sobiranistes” seran “determinants” i és per això que estan construint una “aliança àmplia” per fer front als “reptes” actuals. Tot i que no han concretat noms, Otegi ha admès que estan “oberts a la col·laboració” d’altres forces d’esquerres que també vulguin sumar.

 

  

  

Roda de premsa d’Oriol Junqueras

 

La trobada entre Rovira i Otegi ha coincidit amb la roda de premsa que l’ACN ha ofert amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, per videoconferència des de la presó de Soto del Real. En comitiva, i amb presència de Joan Tardà i Marta Vilalta, les dues formacions han seguit la roda de premsa en directe des de l’hotel on s’han reunit a Ginebra. “Evidentment hem compartit el que ell ha dit, els reptes polítics són els mateixos, el nostre resultat de cara al 28-A va clarament indicat a aturar els peus a l’extrema dreta i contra això les nostres aliances seran tan fortes com puguin“, ha assenyalat Rovira. Amb tot, també ha destacat que treballaran “en favor de la llibertat, dels drets civils i polítics, la democràcia i el dret a l’autodeterminació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa