El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rovira (ERC) demana una estratègia política i judicial conjunta de l’independentisme
  • CA

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, a l’exili a Suïssa des del 23 de març del 2018, ha comparegut per videoconferència a la comissió d’investigació del 155 del Parlament, després que la setmana passada ho fessin els presos polítics i aquest matí el president a l’exili, Carles Puigdemont, el conseller Lluís Puig i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya. Rovira ha glossat la vulneració de la normativa que va suposar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, des de la seva aprovació al Senat com la seva interpretació i aplicació posterior, que al seu entendre “significa una modificació substancial de la Constitució, i per tant, suposa una vulneració del pacte de les autonomies del 78 de forma autoritària”.

En un moment en què l’independentisme es troba dividit i a les portes d’unes eleccions, Rovira ha fet una crida a la unitat estratègica, tant política com judicial: “Cal fer política contra la repressió d’alçada, sense confondre l’adversari polític, de forma conjunta des del punt de vista estratègic, també a nivell internacional i judicial. Entre tots hem de construir una defensa col·lectiva que ens permeti desemmascarar la repressió”. Rovira també ha fet una crida a no alimentar la divisió interna, i ha renyat els partits: “És millor reflexionar abans d’obrir la boca, i seria bo que abans d’assenyalar l’independentista que tenim al costat com si fos l’enemic, ens truquem o ens reunim. Cal reduir la toxicitat si el que volem és guanyar. I hem de fer molta autocrítica dels darrers dos anys”, ha sentenciat. 

La secretària general d’ERC ha fet una crida a la unitat i a no confondre l’enemic, alhora que ha fet una reivindicació del “debat polític” com a resposta la causa general contra l’indepenentisme, per “fer valer un referèndum i la seva legitimitat”. 

Rovira ha alertat que el 155 no només és una arma contra Catalunya, sinó que posa en el punt de mira qualsevol territori dissident en algun aspecte que s’interpreti com una posició diferent a la unitat de l’Estat: “És una carta blanca per usurpar les competències de qualsevol comunitat autònoma que en qualsevol moment pugui discrepar o tenir una posició ideològica diferent a la del govern central”, ha dit Rovira, que ha dit que el 155 és una mena de “botó vermell” que es pot prémer per “interès general”. “Al règim del 78 li ha caigut la màscara”, ha sentenciat Rovira, que ha deixat clar que “no tenim cap interès a reformar la Constitució, no és el nostre objectiu”. La secretària general d’ERC ha recordat que hi ha una sentència del TC del juliol del 2019 que avala l’aplicació política del 155, i per tant, “constata la politització del tribunal”.

“El missatge del 155 és clar: O observeu la Constitució i l’apliqueu com nosaltres creiem, o prendrem les mesures sense debat, sense garanties, sense escoltar-vos. Aquesta lleialtat a cegues a la Constitució estreny enormement el pluralisme polític, això ens diuen”, ha denunciat Rovira.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa