Romeva acata la Constitució espanyola "fins a la proclamació de la República catalana"

Els senadors de JxCAT prometen la ConstitucIó també per imperatiu legal i expressen fidelitat al mandat de l'1-O

El senador d'ERC Raül Romeva ha estat el primer pres polític en prometre acatar la Constitució espanyola per imperatiu legal aquest dimarts, però amb una fórmula que ha deixat en evidència el conflicte polític amb l'estat: "Fins a la proclamació de la República Catalana i sempre compromès amb la libertat i la fratenirtat de pres polític i per imparatiu legal, prometo".

Abans que ell diferents companys de partit i altres senadors independentistes han acatat la Constitució fent referències als presos polítics i a la república catalana. Això ha provocat xiuletes i protestes d'alguns senadors, fins que el nou president de la cambra ha demanat ordre i que no es xiulés ni escridassés els senadors catalans.

 

Per la seva banda, Josep Lluis Cleries, de JxCAT, ha promès també acatar la Constitució espanyola per imperatiu legal, però advertint mantenir "lleialtat al mandat democràtic de l'1 d'octubre, la fidelitat al poble de Catalunya i per la llibertat dels presos i exiliats polítics". També ha promès per imperatiu legal i recordant els presos polítics el senador Jami Matamala.

Els senadors han jurat o promès acatar la Constitució espanyola després que s'hagi escollit designar el socialista Manuel Cruz com a president de la cambra de representació territorial.

 

Comentaris