El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Romeva: “A la gent se li proposa escollir entre monarquia i república”
  • CA

 

 

Amb la data i pregunta fixada per al referèndum, “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”, que els catalans podran respondre el proper 1 d’octubre, l’independentisme busca ara apropar els ‘Comuns’ per tal que hi participin. I si per als ‘Comuns’ la clau és tenir el permís de l’Estat perquè es pugui considerar un referèndum amb garanties, per als independentistes el debat ja no és el sí o el no, sinó la democràcia. En aquest sentit, el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha fet, en una entrevista a Rac1una crida als ‘Comuns’ perque aprofitin “l’oportunitat d’or per fer realitat un dels objectius que han defensat sempre”, la república. Romeva, que entén “que en aquests moments tinguin dubtes”, ha estat directe: “Jo estic convençut que quan a la gent se li proposa escollir entre monarquia i república, quan tenim possibilitat de construir una república, és una magnífica oportunitat que val la pena aprofitar”.

 

 

Pel que fa al vot exterior dels catalans -el 27S molts catalans no van poder votar per problemes amb el sistema de votació de l’Estat-, Romeva ha assegurat que  “estem fent tot el possible perquè tothom que pot votar en unes eleccions normals puguin votar també en aquestes. El departament de Governació fa temps que treballa perquè el vot exterior sigui possible”. Finalment, sobre el drecret de convocatòria del referèndum, Romeva ha aclarit que “totes les decisions que afecten a aquest referèndum són una decisió col·lectiva, de Govern”, de manera que no ha volgut fixar terminis. 

Justament, el moment de signar el decret de convocatòria del referèndum serà clau per conèixer la reacció de Madrid. En aquest sentit, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha reiterat les amenaces de l’Estat anunciades prèviament a l’anunci de Puigdemont: “Si un funcionari premeditadament opta per infringir les seves obligacions com a servidor públic òbviament s’hauria d’enfrontar a les conseqüències”, ha dit en una entrevista a Rac1, en què també ha alertat que si s’imcompleix la llei, hi haurà inhabilitacions a polítics i funcionaris: “Els polítics, els funcionaris i les empreses que poguessin participar en procediments il·legals corren el risc de quedar inhabilitats, això ja ha passat”, ha dit en referència als inhabilitats del 9N. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa