El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Roger Torrent reclama la “llibertat immediata” d’Oriol Junqueras
  • CA

El president del Parlament, Roger Torrent, ha reclamat la “llibertat immediata” d’Oriol Junqueras per tal que pugui “exercir les seves funcions com a eurodiputat” després que aquest dilluns al matí el Parlament europeu emetés un comunicat intern on reconeixia el mateix Junqueras i Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats de ple dret. Diversos consellers s’han sumat a les felicitacions que ja havien fet públiques el president de la Generalitat i el vicepresident, Quim Torra i Pere Aragonès. És el cas del titular d’Interior, Miquel Buch, que ha assegurat que “els vots de milions de catalans es veuran representats a Europa” gràcies a la seva “perseverança”, mentre que la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha exclamat que “persistir és guanyar” i ha agraït als nous eurodiputats “la seva lluita”.

Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, ha escrit a Twitter que “es pot intentar enganyar Europa i pervertir la democràcia durant un temps fins a fer-ne dubtar” però que Europa no s’ha construït “sobre mentides” ni la democràcia “admet perversions”. “Tot arriba: la raó de la democràcia, l’empara d’Europa”, ha celebrat. A més, ha qualificat la presó preventiva d'”aberració” i ha reclamat la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha citat l’escrit de l’Eurocambra i ha dit que “és pot dir més alt però no més clar”. “Un món, dues realitats”, ha afegit. Per la seva banda, Teresa Jordà ha demanat que “el 2020 sigui un any de justícia en majúscules”, tot citant la notícia que feia referència al Parlament europeu.

Puigdemont, en canvi, ha citat un discurs de Felip VI on apuntava que respectar les resolucions judicials “és indispensable en democràcia”, i ha remarcat que “els seus” no estan respectant les resolucions del TJUE. En aquest sentit, li ha recriminat ara “no dir res” i ha ironitzat que “deu ser que es referia a altres democràcies, les que ho són de debò”. Al matí, poc després del comunicat de l’Eurocambra, Puigdemont ja havia escrit a Twitter: “Epifania d’una ensulsiada político-judicial. La Rectificació“.

També s’ha posicionat l’exconsellera Clara Ponsatí amb un contundent “és oficial: l’eurodiputat Oriol Junqueras segrestat pel Regne d’Espanya”, reclamant-ne així el seu alliberament. Altres reaccions destacades que ja havien fet prèviament també a través de Twitter han estat les del president de la Generalitat, Quim Torra, que s’ha mostrat “orgullós” que tant el Parlament de Catalunya com el Parlament europeu hagin “desautoritzat” la Junta Electoral Central (JEC). “Tal com jo soc president de Catalunya, Junqueras hauria d’estar avui mateix en llibertat”, ha assegurat a través de Twitter, “ens hem plantat”. El president ha assegurat que ho “exigiran” al govern espanyol i ho denunciaran “al de la UE”.

Junqueras, per la seva banda, ha citat la notícia on es relata el posicionament de l’Eurocambra i s’ha expressat amb un senzill “res més a dir“. “Europa segueix mantenint l’estat de dret i la democràcia en contra de les injustícies de les clavegueres”, ha manifestat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per després reclamar la llibertat de Junqueras.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa