Roger Torrent: "La legalitat espanyola ja no és legítima a Catalunya"

El president del Parlament avisa Sánchez que "tot el que no sigui l'absolució dels presos polítics i exiliats ferirà la democràcia espanyola"

El president del Parlament, Roger Torrent, participa al Fòrum Europa Tribuna Catalunya
El president del Parlament, Roger Torrent, participa al Fòrum Europa Tribuna Catalunya | Gemma Aguilera

 

El president del Parlament, Roger Torrent, ha enviat un missatge directe al president de l'Estat espanyol, Pedro Sánchez, a les portes del primer aniversari de l'1-O i també de l'aturada de país del 3-O, l'endemà que el Senat aprovés una resolució per deixar clar que mai no es parlarà d'independència ni d'autodeterminació. En una conferència pronunciada al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, i davant de representants del món econòmic, cultural, social i polític –amb representants del PSC, dels Comuns i d'ERC i JxCAT, així com diversos consellers del Govern que Quim Torra-, el president del Parlament ha emplaçat el PSOE a "una negociació on es pugui parlar de tot, sense limitacions ni condicions": "Cal posar-nos d'acord en el mètode, una eina respectada per tothom, i estic convençut que la millor, i potser la única, solució possible és el referèndum acordat. Hem de fer negociació, diàleg i acord, però també fermesa. Hem de ser més, segur, però també hem d'estar disposats a anar més lluny", ha afirmat.

 

 

 "Tenim un Govern, una majoria parlamentària i més de dos milions de persones determinades a aconseguir-lo". És per això, ha afirmat, que cal "orientar tota la nostra acció política a fer inevitable allò que avui sembla impossible". "Hem de saber articular una gran confluència que no només estigui a favor del referèndum", sinó que a més "estigui disposada a impulsar tots els elements de pressió pacífica i democràtica que facin falta per a assolir-lo", ha conclòs.

 

 

 

Però el president del Parlament ha volgut remarcar que després de l'1-O, a Catalunya hi ha un abans i un després, tant polític com de legitimitat de l'Estat: "L'Estat ha trencat el vincle entre legalitat i legitimitat que en democràcia justifica l'exercici del poder per part de l'Estat, i ha desvirtuat el dret de la ciutadania a decidir amb el seu vot quin ha de ser el marc jurídic sota el qual es desenvolupa la seva vida", ha explicat. Torrent ha prosseguit explicant que l'Estat ha fet un "ús barroer de la legalitat espanyola, amb la qual ja no s'hi identifica una bona part d'aquest país. La legalitat espanyola ja no és legítima a Catalunya", ha conclòs. Al seu entendre, el problema "és de fons, no té a veure amb una determinada conjuntura política, sinó amb les pròpies estructures de l'Estat". 

 

 

I què va significar l'1.O? A parer del president Torrent, "la revisió melancòlica de l'1-O no aporta massa en termes de futur, però apropar-nos-hi com a punt de partida, sí. L'1-O és irrenunciable, sobretot si som capaços de fer-ne una distància amb prou distància com per seguir avançant". Però el republicà posa el focus també en l'aturada de país del 3-O: "La repressió de l'Estat amb les urnes va generar un punt de trobada entre tots els ciutadans, i va ser la llavor de totes les victòries, ens vam conjurar per defensar la democràcia. Una confluència transversal en la defensa dels drets civils i polítics va cristal·litzar el 3-O". I aquí envia un missatge als comuns, en assegurar que "aquest és l'espai on hem de cercar les aliances per aconseguir un referèndum com la millor solució al conflicte, la que pot comptar amb la legitimació necessària i amb la major complicitat de la societat".

 

 
Pablo Casado amb Sánchez a la Moncloa
Pablo Casado amb Sánchez a la Moncloa | ACN

 

Sobre el judici polític, el president Torrent ha assegurat que la sentència marcarà la imatge de l'Estat a nivell internacional, i ha avisat que "tot el que no sigui l'absolució ferirà la democràcia espanyola. Sánchez ha de ser conscient que el judici polític és la prova del cotó de la democràcia espanyola, perquè qui va a judici és el poble de Catalunya. I finalment, el presidnet del Parlament ha emplaçat Pedro Sánchez a prendre un dels dos camins que té al davant: "Ha de decidir si es deixa condicionar per la dreta dura que representen Casado i Rivera, o bé opta per dialogar i negociar". "Si el president Sánchez té un projecte per a Catalunya ha d'estar disposat a sotmetre'l a votació en un referèndum d'autodeterminació", ha afirmat, i ha afegit que el milió de persones que es va manifestar per la independència la passada Diada no vol un nou Estatut.

 

Comentaris