El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Roger Torrent manté el ple d’investidura del 30 de gener
  • CA

 

Madrid anirà a fons per impedir que Carles Puigdemont sigui investit president de la Generalitat en el ple de dimarts 30 de gener. L’executiu de Rajoy portarà al Tribunal Constitucional la investidura de Carles Puigdemont, malgrat l’opinió contrària del Consell d’Estat, i avisa que l’Estat farà servir tots els seus recursos per evitar “situacions com la que es va produir al Parlament de Catalunya el 6 i 7 de setembre” del 2017, quan es van aprovar les lleis de desconnexió. “El govern té entre les seves obligacions defensar Espanya i l’Estat de dret i el compromís absolut amb la legalitat i la Constitució, és el que hem fet fins ara i en tot moment”, ha assegurat Soraya Sáenz de Santamaría.

 

Finalitzat el consell de ministres espanyol en què s’ha fet l’anunci, el president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut a la Sala d’Audiències de la cambra per valorar la decisió de Madrid. Ha mantingut la data del ple del 30 de gener i ha anunciat també que els serveis jurídics del Parlament estudiaran la resolució que emeti el Tribunal Constitucional en resposta al recurs presentat pel govern espanyol. Torrent ha remarcat que manté la mà estesa per negociar amb Madrid una solució: “Constato que des que jo sóc president del Parlament, he apel·lat sempre al diàleg, i en canvi, l’única resposta que he rebut per part de l’Estat espanyol han estat amenaces. Davant del a voluntat sincera de diàleg, l’Estat respon amb el llenguatge de la judicialització de la política”, ha lamentat el president del Parlament. 

Torrent ha argumentat que manté el ple del dia 30 amb Puigdemont com a candidat perquè “compleix tots els requisits legals i té l’absoluta legitimitat per ser-ho”. És per això que Torrent remarca que “la impugnació anunciada no té cap fonament jurídic, i això ho sap qualsevol jurista i qualsevol ciutadà que tingui unes mínimes nocions de dret. Per tant, és un frau de llei que atempta contra els drets dels electors i dels diputats i diputades, contra la democràcia parlamentària”, ha reblat.

 

A més, el president ha remarcat que, recorrent al TC, “el govern espanyol no impugna una decisió del president del Parlament, sinó que impugna el vot de milions de persones, el vot dels diputats i el funcionament del sistema democràtic”, i ha lamentat que Madrid digui als catalans i catalanes que “no han votat bé”, tot avisant que “és una enorme responsabilitat política vulnerar drets bàsics i usar els tribunals per guanyar allò que no es va guanyar a les urnes el 21D”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa