El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rivera exigeix que es torni a aplicar el 155 a Catalunya
  • CA

 

El líder de Ciudadanos, Albert Rivera, ha rebutjat aquest dilluns la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de celebrar un referèndum a Catalunya sobre l’autogovern a través d’una reforma del seu Estatut. “Està proposant Sánchez un altre estatut inconstitucional?”, ha preguntat. En roda de premsa després de la reunió del Comitè Permanent Nacional de Ciutadans, Rivera ha sostingut que la proposta del cap de l’Executiu espanyol només demostra que “el PSC s’ha apoderat del PSOE”, que ha assumit posicions “nacionalistes” que els socialistes catalans porten anys defensant.

 

El líder de Ciudadanos ha censurat que Pedro Sánchez vulgui recuperar un Estatut que “ja va ser declarat inconstitucional” pel Tribunal Constitucional i ha titllat de “barbaritat” la idea de donar a la Generalitat “més competències i menys controls”. Rivera ha explicat que, per exemple, les propostes del PSOE atorgarien a la Generalitat i el seu president, Quim Torra, la potestat de nomenar els jutges de Catalunya. “De debò Sánchez creu que després d’un cop d’estat a la democràcia la solució és aquesta?”, ha preguntat.

 

Davant d’aquesta postura, Rivera ha emplaçat el govern espanyol a aplicar de nou a Catalunya l’article 155 de la Constitució davant “tantíssimes evidències i amenaces” de no complir la Constitució i “atacar l’Estat”. “Cada dia que passa Sánchez parlant amb Torra o mirant cap a una altra banda és un dia d’irresponsabilitat”, ha censurat avisant que “tot el que passi a Catalunya” serà “corresponsabilitat” del president del govern espanyol “per mirar cap a una altra banda”.

 

El president de Ciutadans ha atribuït l’actitud de Pedro Sánchez a un “pacte” amb Torra i “els separatistes” i li ha demanat que “només pacti amb partits constitucionalistes” per garantir el compliment de la llei. Per això, creu que “com més aviat Sánchez rectifiqui” serà “millor” per a Espanya. “Que no pensi en quants dies li queden a La Moncloa d’interí, sinó que pensi en aquests catalans desemparats que pateixen arbitrarietat”, ha demanat.

 

En aquest context, Rivera ha al·ludit també a l’informe del Defensor del Poble espanyol que demana la retirada dels símbols independentistes d’edificis públics i ha acusat Sánchez de ser l’únic que no està “fent la seva feina”. “Els fiscals van fer la seva feina, els jutges la van fer, tothom està fent la seva feina excepte Sánchez”, ha lamentat indicant que el president del Govern “s’equivoca d’adversari i d’aliat”. “Cal protegir els ciutadans. No hi ha pacte que valgui per romandre a la butaca que pugui sacrificar drets i llibertats dels catalans”, ha insistit abans de criticar que Sánchez no tingui cap interlocució amb Ciutadans.

 

Segons ha repassat, el president del govern espanyol s’ha reunit a La Moncloa amb Torra; amb el president basc, Íñigo Urkullu; amb el líder de Podem, Pablo Iglesias; i amb el del PP, Pablo Casado; però no ha tingut cap trobada amb cap representant de Ciudadanos, formació que va guanyar les últimes eleccions autonòmiques a Catalunya. “Si rectifica i truca estarem encantats de dir-li que apliqui la Constitució”, ha resumit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa