Ribes de Freser homenatja els encausats i als condemnats pel procés

L'expresident Mas i els exconsellers Rigau, Ortega i Homs participen en la descoberta d'una escultura en forma d'urna

 

 
 
Ribes de Freser (Ripollès) ha volgut posar-se al costat dels encausats i condemnats pel procés i mostrar-los el seu suport. L'acte, organitzat per l'ajuntament, ha comptat amb la presència de l'expresident Artur Mas, els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega (condemnats pel 9N) i dos dels membres de la mesa del Parlament que estan encausats: Anna Simó i Joan Josep Nuet. Durant l'acte, s'ha reivindicat en múltiples vegades el dret a decidir –"Votar no és un delicte, no som criminals", han assegurat durant els parlaments- i s'ha defensat amb fermesa que l'1 d'octubre hi haurà referèndum. Per deixar petja del reconeixement, s'ha destapat una escultura de ferro forjat amb la silueta de Catalunya i una urna. "El 9N el poble de Catalunya va perdre la por i l'1 d'octubre serà la traca final", ha afirmat l'expresident Mas.
 
 
 
Ribes de Freser ha volgut demostrar l'escalf del món municipal i ha inaugurat una escultura que reivindica el dret a decidir. "Aquest acte serveix per reconèixer les persones que han esdevingut un referent, que han fet possible que el país pugui opinar", ha explicat l'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat. La decisió de situar una escultura a la població ha estat unànime al ple municipal. La casualitat ha volgut que l'acte es faci just l'endemà de l'anunci de la data i la pregunta pel referèndum. Per això, s'ha convertit en un homenatge a la "llavor" que va ser el 9-N i en una reivindicació a la "valentia" del poble de Catalunya, que no sucumbirà a les pressions de l'estat espanyol i deixarà "la por a casa" per anar a votar el pròxim 1 d'octubre, segons ha afirmat l'expresident Artur Mas.
 

  

  

Mas, Homs, Ortega, Rigau, Nuet i Simó han descobert el monument, que estava tapat amb una senyera. És una escultura de la silueta de Catalunya i, des del punt de Ribes de Freser, en surt una urna de ferro forjat. A la inscripció s'hi llegeix "Ribes de Freser pel dret a decidir". No només hi ha hagut representació política, també d'entitats sobiranistes com l'ANC, Òmnium, AMI, ACM i Súmate. 
 

  

  

Després de descobrir el monument al·legòric a favor del dret a decidir, s'han traslladat fins al Cinema Catalunya, on hi ha hagut els parlaments. Artur Mas ha reivindicat que el 9N va ser un "acte de dignitat" i que va servir, sobretot, perquè els catalans perdessin la por. "Vam llançar un missatge molt important, vam dir que hem perdut la por, que lluitarem i que aconseguirem la llibertat", ha ressaltat. Mas ha afirmat que ara només falta "la traca final", que és el referèndum l'1 d'octubre. "El poble que ha perdut la por ha és lliure, l'1 d'octubre serà la traca final, el clam de llibertat de Catalunya si guanya el sí, que és el que volem que passi", ha exposat.
Els processats rebent la rèplica de l'escultura d'homenatge a Ribes de Freser | ACN

 

 

 

A més, l'expresident també ha volgut llançar un missatge de suport al secretari tercer del Parlament de Catalunya, Joan Josep Nuet. Quan falten només dos dies perquè vagi a declarar com a investigat al TSJC, Mas li ha assegurat que no estarà "sol". "Dilluns serem amb tu, encara que hem defensat idees diferents i les seguim representant, tots som un i estarem al teu costat", li ha dit. Durant la seva intervenció, Nuet ha defensat que els membres de la Mesa del Parlament no són "criminals". "Simplement som persones que intentem ser conseqüents amb allò que el poble de Catalunya ens va manar", ha afegit. Per això, defensa que, en una veritable democràcia, posar les urnes per saber l'opinió dels ciutadans hauria de ser la pràctica més habitual. 

 

Comentaris