Dibuixen els retrats robot d'un independentista i un unionista

L’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB estableix a partir d'un sondeig les diferències que separen els uns dels altres

Hi ha diferències substancials entre independentistes i unionistes? O es tracta de tòpics? Pels experts de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPSC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és evident que sí hi ha trets diferencials, tant és així que els aspectes que separen uns i altres han quedat definits gràcies a les dades recopilades en un sondeig d’opinió i que ara han servit per fer el “retrat robot” dels dos perfils, publicat en un article de l’Anuari 2018 de l’institut, aparegut recentment. Una de les conclusions a les quals s'arriba és que la poítica de blocs subratalla aquestes diferències i, per tant, els manté en posicions enfrontades.

Les característiques sociodemogràfiques són els criteris principals per traçar el retrat robot. Segons l’anàlisi, els partidaris de la independència es caracteritzen majoritàriament per viure en localitats menys poblades. El 52% viu a municipis amb 50.000 o menys habitants, mentre que només el 28% resideix en municipis de més de 150.000 habitants.

Els independentistes també es defineixen per tenir un caràcter més autòcton. De fet, el 73% va néixer a Catalunya i té un progenitor nadiu com a mínim. El 67% utilitza el català a casa de forma habitual. D’altra banda, tendeixen a tenir més estudis, el 31% ha anat a la Universitat i només l’11% té estudis primaris o no els ha acabat.

Els 'indepes' són més rics

L’estudi situa els independentistes és un major nivell socioeconòmic, fet que es reflecteix en la classe ocupacional a què pertanyen. Més de la meitat, el 54%, forma part de la classe servei de professionals, tècnics o directius, i de la classe dels treballadors no manuals.

A més a més, i pel que fa a les seves orientacions polítiques, el 86% es considera d’esquerres, el 89% més aviat o únicament català i només el 8% està molt o bastant satisfet amb el funcionament de la democràcia.

Els unionistes són més urbans

Per la seva banda, els unionistes ofereixen un perfil més urbà: el 37% viu a municipis de més de 150.000 habitants i el 41% a municipis amb 50.000 o menys habitants. Són menys autòctons, el 75% no són nadius o són nadius de primera generació, i el 72% té el castellà com a llengua habitual a casa.

 

D’acord amb l’estudi, també tenen un nivell socioeconòmic més baix: el 21% no té estudis o només ha cursat estudis primaris, i el 50% pertany a la classe dels treballadors manuals. Les dades mostren que són menys esquerrans i crítics amb la marxa de la democràcia i més tendents a les identitats duals: el 57% es considera d’esquerres, el 69% se sent tant espanyol com català i el 26% està molt o bastant satisfet amb el funcionament de la democràcia.

Els autors de l’estudi asseguren que independentistes “tendeixen a diferir quant als orígens, les circumstàncies socioeconòmiques i les experiències de l’entorn” i això, ressalten, són “situacions que han contribuït a modular les seves identitats i preferències territorials i nacionals, fins el punt de produir visions polítiques enfrontades i de difícil acomodament”.

Així mateix, diu l'article a l'Anuari de l'ICPSC, “a aquest substrat s’hi afegeix, a més, l’acció dels partits i d’altres actors polítics destacats, que han afavorit la política de blocs i l’augment de la polarització política”.

 

Comentaris (11)
Ganxet Fa 4 mesos
Tot bastant obvi. A les poblacions petites els immigrants es van adaptar al lloc i la cultura que els va acollir. A les grans ciutats es van juntar tots en "guetos" on la majoria van permaneixer impermeables a tot el que fos català. És aquella gran mentida del pujolisme de "català és qui viu i treballa a Catalunya"
Més caricatura que retrat Fa 4 mesos
Els "indepes" són més rics però es consideren a si mateixos molt d'esquerres. La ideologia pujolista-indepes és fatxa de llibre. El secessionisme no entén què significa "l'esquerra" política.
El indepe Ric ... de amor a la seva terra Fa 4 mesos
Que pujol ni que pujol ... si tu el que tens al cul es un Puigdemont que no et deixa viure ... hemoal carinyo, hemoal, PP y C's al compren a l'engròs y el PSOE abans es posava "cal viva" pero el Sanchez ya ha demanat una caixa urgentment.
Ricard Fa 4 mesos
La constatació de l'espoli fiscal i cultural, reflectit quotidianament en el despreci, arreu de la península, del nostre idioma i els nostres anhels de millor autogovern, condueix irremisiblement a l'anhel independentista. L'augment exponencial de l'independentisme que hem experimentat en pocs anys, en persones amb seny i formació, tan sols s'explica per aquesta realitat irrefutable. I seguirà en augment!!
MTI Fa 4 mesos
Sóc de L'Hospitalet de Llobregat, de nivell adquisitiu baix, amb estudis, en atur, de tercera generació i independentista. No entro en res d'aquest estudi, que és un exercici en futilitat i de pentinar el gat. Com es diu aquí, l'independentisme, l'unionisme i la suposada “tercera via” (dubto que existeixi) són transversals, i aquest retrat robot no em representa per a res.
Català a Mallorca Fa 4 mesos
Per arribar a aquestes conclusions no feia falta fer un estudi, veient imatges d,una mani d,un 11-Set qualsevol enfrontades amb unes del 12-Oct qualsevol ho veu....
Jordi Estelada Fa 4 mesos
Tot plegat es resumeix en ARRELATS AL PAÍS vs. INADAPTATS o bé AUTÒCTONS vs. COLONUS
Mites Fa 4 mesos
Els unionistes són la franja que els hi manca alguna cosa. El mite urbà - rural és només un mite. ERC guanya a tot arreu, inclús a Barcelona. L'independentisme és molt transversal, en tots els sentits. Quan algú pensa, deixa de ser unionista.
Una Fa 4 mesos
Hem de fer la independència al territori. Repartir el país com a Irlanda, és l'única cosa que ens donarà legitimitat internacional. Consells locals per la república, abans no sigui tard.
Una Fa 4 mesos
Vaja, el que hem sabut sempre, catalans i immigrants espanyols, policies, funcionaris i treballadors anticatalans. Colons! No hem estat mai un sol poble.
Conclusió la inmigració que es va quedar a les ciutats a on trobava feina Fa 4 mesos
encara fa vot etnic del país d’origen.
L’ultim em sembla que es erroni Fa 4 mesos
l’independentisme no es de blocs igual que no ho es l’unionisme. Els liders, potser pero la gent no.