El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Reprimenda severa del Parlament a la UE pels morts al Mediterrani
  • CA

Una crítica directa i sense concessions als governs de la Unió Europea per la crisi de refugiats que ha causat més de 14.000 morts en els darrers quatre anys a la Mediterrània. Així ha estat el lliurament de la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya als activistes Carola Rackete (Sea Watch) i Òscar Camps (Open Arms) aquest dimarts, un acte greu per un dia gris que s’ha convertit en una reivindicació perquè la migració sigui considerada per les autoritats europees com “un dret humà” de primer ordre.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha denunciat en tancar l’acte que “refugiar és una obligació ètica i legal que molts estats europeus no estant complint”. Torrent, que ha estat l’artífex de la concessió de la medalla a Rackete i Camps —amb el suport de la Mesa del Parlament—, ha criticat els estats europeus per “ometre el seu deure, recollit en tractats internacionals” i per incomplir a la vegada “les quotes d’acollida”.

El president de la cambra catalana ha lamentat que les autoritats europees no rescatin i que tampoc ofereixin vies segures i legals per fer-ho. “No rescaten ni deixen rescatar”, ha insistit Torrent, que ha titllat “d’inacceptable” que ONG’s com Open Arms siguin “perseguides”.

Òscar Camps: “Cada premi és un disgust”

El discurs de Torrent ha esta precedit per les intervencions de Camps i Rackete, les figures dels quals s’ha encarregat de glossar Pep Guardiola. Els dos activists han rebut una llarga ovació per part del públic, entre el qual hi havia diputats de tots els grups parlamentaris menys Cs i el PP. “Tant de bo no haguéssim merescut mai aquest guardó —ha dit Camps dirigint-se amb to seriós a l’audiència—. Cada premi que ens donen és un disgust perquè és assumir que l’administració seguirà sense intervenir”.

Torrent, Rackete i Camps (J.B.)

Torrent i Camps aplaudeixen Rackete (J.B.)

Davant d’aquells que criminalitzen la seva tasca, Camps ha dit que organitzacions com la seva el que fan és “defensar el dret a la vida des de la més absoluta legalitat”. En aquest sentit, tant ell com la capitana Rackete han defensat en els seus discursos que “es torni a respectar l’antiga llei del mar que ens obliga a protegir la vida per sobre de tota la resta”. “No volem més joc brut —ha exclamat Camps—, volem llums i taquígrafs perquè ningú hauria de patir la infàmia que pateix la gent que rescatem al mar”.

De la seva banda, Rackete ha dit que “com a ciutadana europea” és “una obligació apuntar les injustícies” perquè es preguin “responsabilitat” en la lluita per la “igualtat global”. La capitana alemany que va ser detinguda aquest estiu a Itàlia per atracar sense permís a Lampedusa per portar un grup de refugiats en terra ferma, ha advertit que la crisi política al Mediterrani “no s’ha acabat” i ha demanat que cal “dissenya polítiques de migració” que contemplin aquest fenomen com un “dret humà”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa