El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Representants de CDC i PDeCAT declararan dimecres a l’Audiència Nacional pel cas del 3%
  • CA

 

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que instrueix l’anomenat cas del 3% sobre el presumpte finançament irregular de Convergència, ha citat a declarar dimecres que ve, 12 de setembre, als representants legals d’aquest partit i del PDeCAT, en estar ambdues formacions imputades com a persones jurídiques en aquesta causa. En la seva providència, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 convoca, a partir de les deu del matí, a una “persona representant especialment designada a aquest efecte” per tots dos partits, “acompanyada d’advocat”. Convergència i PDeCAT, com a continuador del primer, estan investigats com persones jurídiques per presumptes delictes de tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals per una activitat delictiva que, segons destacava el jutge en la interlocutòria d’imputació, es va sostenir durant 11 anys.

 

El magistrat explicava que alts càrrecs de Convergència haurien engegat una estructura per finançar il·legalment el partit, en forma encoberta mitjançant ‘donacions’ a fundacions lligades a aquesta formació, CatDem i Forum Barcelona, de connivència amb empresaris i altres càrrecs polítics, alterant tot tipus de concursos públics, amb la finalitat de “dirigir” els mateixos cap a empreses que, al seu torn, col·laboraven amb ‘donacions’ al partit. Els pagaments, deia De la Mata, s’obtenien per les fundacions i, per tant, per Convergència, en ocasions com a contraprestació per l’adjudicació de contractes d’obra pública o de serveis, amb “vulneració dels principis de legalitat, igualtat i transparència i en unes altres simplement per aconseguir millorar les expectatives de ser beneficiaris de tals contractes”.

 

Segons la interlocutòria, la suma total de licitacions compromeses ascendeix a 218.759.664 euros; l’import de les adjudicacions definitives ascendeix a 168.706.262 euros, als quals cal afegir els modificats de projectes (1.777.626 euros) i les pròrrogues (4.539.755 euros), és a dir, aproximadament 175 milions d’euros. Pel que fa a les donacions irregulars lligades a aquestes adjudicacions, ascendeixen a més d’un milió. Segons el jutge, Convergència mancava d’un sistema o fins i tot un mer protocol de control intern que garantís l’adequada intervenció i comptabilització de tots els actes i documents dels quals es derivessin drets i obligacions de contingut econòmic que pogués ser sotmès a verificació i informe.

 

L’operativa investigada, afirmava De la Mata, ha estat sostinguda en el temps sistemàticament i roman inalterable, amb independència dels relleus que es puguin produir en les persones integrants d’aquestes estructures. Com a prova d’això, subratlla que els canvis en l’estructura del partit no van suposar en cap cas un cessament en la comissió dels fets investigats, suposant únicament una modificació en la identitat de les persones partícips en els mateixos. Així, situa el PDeCAT com un mer continuador de Convergència per eludir les conseqüències penals que pogués implicar-li el suposat finançament il·legal: “La creació del PDeCAT es podria identificar amb una mera transformació o fins i tot amb un simple canvi d’aparença, del partit que impulsa la seva creació, CDC, per eludir les responsabilitats penals en què hagués pogut incórrer”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa