El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La ‘repatriació’ pendent dels més de 6.000 combatents de Catalunya del Valle de los Caídos
  • CA

Als ossaris de la basílica del Valle de los Caídos hi ha enterrats els cossos de 33.833 combatents de la Guerra Civil espanyola. De totes les restes n’han estat identificades 21.423, mentre que la identitat de 12.410 continua sent una incògnita. Un altre fet conegut és que dels cossos identificats, 6.281 corresponen a persones procedents de Catalunya. Per aconseguir el retorn dels identificats i seguir aclarint la identitat dels altres, els Comuns han registrat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya que proposa diverses mesures perquè es posi fil a l’agulla.

La diputada dels Comuns Yolanda López recorda que si bé la Llei de memòria històrica contempla la recuperació dels cossos dels desapareguts, “no parla expressament dels que es troben al Valle de los Caídos”. Allà hi van anar a parar els cossos de molts combatents i, segons la denúncia d’entitats, moltes famílies van ser enganyades o no se’ls va demanar permís per desenterrar els familiars d’un lloc per dur-los fins a la basílica.

“Volem restituir els cossos a les famílies perquè s’ho mereixen i també que hi hagi una demanda de perdó, i quina millor manera de fer-ho que tornant-los els seus familiars”, expressa la diputada. López es mostra esperançada amb el canvi de govern a l’Estat i que el gir pugui suposar també avenços en el terreny de la memòria històrica. “La voluntat és reactivar la memòria històrica i contemplar-la en els pressupostos”, afegeix.

La diputada dels Comuns Yolanda López (ACN)

La diputada dels Comuns Yolanda López (ACN)

La proposta de resolució registrada aquesta setmana pels Comuns serà portada a la comissió de justícia del Parlament, que presideix la mateixa López, al març. El text de la proposta inclou tres demandes: desenvolupar des de la Direcció General de Memòria Històrica un estudi sobre les restes de persones provinents de Catalunya traslladades al Valle de los Caídos i la seva possible identitat; fer gestions davant del govern espanyol per retornar les restes identificades amb el consentiment de les famílies i dur a terme els tràmits, i facilitar la tornada de les restes de totes les persones provinents de Catalunya enterrades a la basílica.

Que pagui l’Estat i la Generalitat

“La Generalitat també hauria de donar suport a les famílies, la seva obligació és estar al costat d’aquells que volen recuperar els cossos i enterrar-los”, ha subratllat López. La diputada considera que la tasca d’identificació ha de ser finançada per l’Estat i la Generalitat. “És un procés molt costós però creiem que tant la Generalitat com l’Estat han d’estar al costat de les famílies que vulguin recuperar aquests restos”, insisteix.

López avisa que hi haurà famílies que “no saben que els seus familiars” estan enterrats al Valle de los Caídos i que probablement ara els busquen per una altra banda, sense èxit. La diputada precisa que la mesura és per recuperar els cossos de combatents dels dos bàndols, tant del nacional com republicà. Ara bé, López creu que “el gran gruix de desapareguts és del bàndol republicà, el dictador va restituir la memòria d’un sol bàndol i com a societat hem d’homenatjar l’altre que és el que més va patir”.

Els Comuns confien en obtenir el suport d’ERC, JxCAT i la CUP en aquesta matèria, però desconeixen si Cs s’hi afegirà. Donen per fet que el PP s’hi negarà. López creu que mesures en aquest camp són necessàries perquè la situació política a Catalunya ha paralitzat moltes accions en aquest i en molts altres terrenys. Així mateix, lamenta les dinàmiques de judicialització de la política que entorpeixen el normal funcionament d’altres iniciatives.

Document: proposta de resolució dels Comuns per recuperar els cossos dels combatents del Valle de los Caídos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa