El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Registrada la petició d’una creació d’investigació al Congrés sobre Joan Carles I
  • CA

El grup parlamentari d’Unides Podem-En Comú Podem i En Marea ha anunciat que aquest divendres registrarà la petició per a la creació d’una comissió d’investigació sobre l’ús de les targetes ‘black’ per part del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, després que aquest hagi pagat 678.393 euros per regularitzar la seva situació precisament per aquest cas de les targetes. Ho ha anunciat a Twitter el diputat d’En comú Podem Gerardo Pisarello. “Si hi ha trama real, si hi va haver targetes Black i comptes offshore fins i tot després de l’abdicació, el Congrés ha d’investigar”, escriu. Segons Podem “no hi ha cap argument jurídic o polític” que impedeixi la creació de la comissió, i “la impunitat de tot això seria un escàndol”.

Per altra banda, ERC, JxCat, Bildu, CUP, BNG, Més País i Compromís han registrat aquest divendres la seva pròpia petició de comissió d’investigació sobre la trama de suposades il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Aràbia Saudí. Aquesta petició repassa els escàndols que afecten els rei emèrit, des de la comissió de l’AVE a La Meca a les ‘targetes black’, i recorda que els moviments financers del compte bancari associat a les despeses d’aquestes targetes corresponen als anys 2016, 2017 i 2018 en què Joan Carles de Borbó “ja no gaudia de la condició d’inviolable” després de la seva abdicació el 2014.

Per aquest motiu, i després que el rei emèrit hagi presentat una declaració per regularitzar 678.393,72 euros, “més enllà de les possibles responsabilitats legals i/o penals, el poder legislatiu té l’obligació d’investigar els fets per depurar les responsabilitats polítiques que se’n puguin derivar, així com per assumir les mesures que es considerin oportunes per fiscalitzar l’actuació de la Família Reial i persones vinculades i evitar que es puguin cometre actuacions il·legals i/o il·lícites aprofitant la situació privilegiada que ocupen”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa