Referèndum o referèndum

Bona sintonia entre la CUP i el president Puigdemont després que el president hagi deixat clar que la desconnexió no té marxa enrere i hagi posat data a un referèndum vinculant

Puigdemont, després de la seva intervenció en la qüestió de confiança | Jordi Borràs

L'abraçada entre l'expresident Artur Mas i el president Puigdemont ha estat l'expressió plàstica del suport d'aquell que ja sap què és arribar a un Parlament per sol·licitar la confiança dels diputats. Una abraçada gens impostada que ha anat seguida d'una reunió a porta tancada minuts abans que el timbre del Parlament donés l'avís d'inici de la qüestió de confiança. El president ha sortit somrient del seu despatx, flanquejat per Mas i la seva dona. Arribava a l'hemicicle amb una proposta concreta, que en els darrers dies ja s'havia filtrat malgrat l'hermetisme de les trobades de Puigdemont amb la CUP, JxSí, el govern i les entitats del a societat civil. El cert és que no hi ha hagut sorpreses sobre el referèndum vinculant i preferiblement acordat amb l'Estat. Però sí que avui ha quedat clara una cosa: No hi ha marxa enrere. 

 

 

 

Per primera vegada en molts mesos, no hi ha hagut tensió explícita entre els socis de Govern i la CUP. Tot i que el president Puigdemont ha començat la seva intervenció recriminant a la CUP haver posat pals a les rodes al procés fins al punt de "posar-lo en perill" tombant els pressupostos i empenyent-lo a una qüestió de confiança, ha emprat la paraula màgica, el desllorigador: referèndum. Millor dit, "o referèndum o referèndum", una via que fins ara no formava part del full de ruta de JxSí i que el Govern ha incorporat al diccionari de forma permanent fins a la segona quinzena de setembre, data en què el president ha garantit que els catalans votaran ho vulgui o no l'Estat. Tant és així que la diputada Anna Gabriel ha respost als periodistes que li demanaven què pensava de l'aposta de Puigdemont de no tancar la porta a l'acord amb Espanya amb tres paraules: "O referèndum o referèndum". Per als cupaires, aquesta voluntat de diàleg no és un fre al suport a Puigdemont, senzillament, "perquè ja hem comprovat que això no és possible".

 

 

Com el Govern i JxSí, la CUP és conscient que intentar pactar un referèndum amb Madrid és una carta de legitiació de cara a la comunitat internacional incontestable. Però també sap que la proposta de Puigdemont és, sobretot, una manera de posar contra les cordes els comuns. Arribar al darrer dia de juny havent intentat negociar amb l'Estat, i poder dir que ho han intentat deu mil vegades però que han topat amb un mur, deixa en una situació molt complicada els diputats de CSQP, però també per a tota l'òrbita dels comuns, que ja no podran dir que els independentistes no han esgotat tots els camins possibles.

 

 
El conseller Vila escolta Puigdemont | Jordi Borràs

 

 

Una altra picada d'ullet a la CUP ha arribat quan el president ha donat garanties que Catalunya podrà prémer el botó vermell de la desconnexió a finals de juny del 2017 amb totes les garanties. "El dia que cridem a les urnes els ciutadans, hi haurà tot allò necessari perquè el trànsit de la post-autonomia a la pre-independència es faci amb el màxim de garanties". Puigdemont ha adquirit el "compromís explícit per tenir les eines d'Estat necessàries perquè no hi hagi un salt al buit, i a finals de juny del 2017 tindrem preparares les estructures d'estat per poder actuar com un Estat i poder-nos integrar a la UE". El president ha detallat que "estem preparats per fer el trànsit, amb garanties de seguretat jurídica i la sostenibilitat dels comptes públics i dels serveis propis d'un estat del benestar, de manera pacífica i democràtica".

 

 

Puigdemont, però, no s'ha pogut estar de llançar alguns dards. El primer ha estat al diputat de la CUP Benet Salellas, que el 10 de gener de 2016 va dir que la CUP havia enviat Artur Mas a la paperera de la història, una frase molt feridora que els exconvergents encara no han perdonat: "N'hi ha que demà voldran aprofitar l'oportunitat, amb tota legitimitat, perquè s'aturi la legislatura. O potser voldran aprofitar-la per enviar a la paperera de la història un procés que fa quatre dies ha tornat a demostrar la seva capacitat enorme de mobilització". I és que Puigdemont ha estat directe amb la CUP: Si no tenen previst aprovar-li els pressupostos, ja es poden confitar el seu vot postiu demà. 

 

 

 

 

També hi ha hagut una referència per a un dels seus consellers, Santi Vila, que va felicitar-se que el centrisme hagués guanyat a Euskadi i Galícia, i va rebre moltes crítiques en interpretar-se que volia deixar fora la CUP.  "Tots aquells que parlen de centrisme i moderació i de centrisme contrastin exactament què diuen ínclits moderats i centristes davant d'una demanda democràtica impecable i exemplar, per si encara no se n'han adonat que miren les imatges per la tele, també és feta per la gent moderada i de centre d'aquest país, perquè sense ellls no s'omplen els carrers". 

 

Comentaris