El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Raül Romeva converteix el judici de l’1-O en una crònica caricaturesca
  • CA

Una de les primeres coses que Raül Romeva va demanar en entrar a presó van ser uns pinzells i teles. La seva pretensió era seguir dins del centre la seva afició a la pintura. El reglament de Soto del Real, però, no li ho va permetre i és així com va endinsar-se en una nova disciplina, el dibuix caricaturesc. Potser també pel fet que quan va entrar a la presó madrilenya li va ser requisat un exemplar d’El Jueves. Ara, alguns dels esbossos que Romeva va fer dins de la sala del Tribunal Suprem on va ser jutjat per l’1-O componen el llibre Des del banc dels acusats, 52 jornades d’injustícia caricaturitzades durant el Judici (Ara Llibres), que aquest dijous han presentat al Teatre els Lluïsos de Gràcia la seva dona, Diana Riba, el seu advocat, Andreu Van den Eynde, i el seu amic Aleix Villatoro.

Riba ha explicat que aquest segon llibre de Romeva des de la presó reflecteix el que ha estat “un procés d’aprenentatge” iniciat entre reixes. Molts dibuixants li van enviar manuals per aprendre i exercicis per fer i el judici li va servir per posar a la pràctica els coneixements. El resultat es va traduir al final del procés judicial en quatre llibretes amb centenars d’esbossos que aquest estiu va decidir fer públics a través del llibre que ara veu la llum.

Amb la seva publicació Romeva compleix també un dels seus anhels de mantenir la connexió amb l’exterior, un aspecte que el seu advocat assenyala que és molt important. “Dibuixa i escriu sempre pensant que algú el llegirà i que s’establirà aquesta relació que fa que els presos sobrevisquin i aguantin, és la idea que els esteu esperant i els esteu llegint, això els fa forts, els manté ferms i vius”, ha dit Van den Eynde.

Projecció d'alguns dels dibuixos durant la presentació (J.A.G.)

Projecció d’alguns dels dibuixos durant la presentació (J.A.G.)

Tot i que la matèria prima dels esbossos és un judici polític, el llibre es converteix en una crònica amb un punt d’humor molt realista. Així ho pensa el mateix advocat que assegura que quan veu els dibuixos “toco el que va passar”. Tant és així que defineix l’obra com “testimoni d’un tros de la història” i que supera en qualitat molts dels llibres que han aparegut sobre el procés: “La majoria de llibres del procés són una brossa —assegura Van den Eynde—, alguns estan bé, però molts no”. El llibre és descrit també com a “valent” perquè en Romeva hi “fa propostes” sobre “estratègia”, mai de “tàctica”, “parla del que farem demà”, avisa l’advocat, que també en ressalta la “cultura de pau” que l’impregna.

A la presentació del llibre també hi ha intervingut l’amic de Romeva Aleix Villatoro, que ha substituït el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que havien d’assistir a l’acte. Per raons de la “situació excepcional” que s’està vivint, però, no han pogut assistir-hi finalment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa