El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ràtzia de la Guàrdia Civil contra independentistes amb acusacions de terrorisme
  • CA

Eren dos quarts de set del matí quan una espectacular dotació de la Guàrdia Civil s’ha presentat al número 110 del carrer Convent, a la plaça Marcet, de Sabadell. Era un dels escorcolls ordenats contra l’independentisme ordenat per l’Audiència Nacional. Una operació que ha deixat 9 detinguts amb una acusació de terrorisme, rebel·lió i tinença d’explosius i ha sollevat l’independentisme civil que ha convocat manifestacions i protestes mentre durava l’operació.

 

Concretament, en aquest domicili de Sabadell, l’institut armat s’ha emportat detingut Xavi Duch, un conegut activista cultural i associatiu de la capital vallesana, i material com una caixa d’un camping gas. “Ha estat una entrada violenta”, assegurava l’Oriol un bon amic d’en Xavi que ha actuat com un portaveu de facto dels afectats. “Hi havien els dos nens de la parella i han hagut de venir els avis a recollir-los i fer de cangur”, han detallat.

 

L’escorcoll ha durat ben bé fins a migdia quan la nombrosa comitiva judicial de la Guàrdia Civil, custodiada per unitats antiavalots dels Mossos, ha marxat amb material confiscat en diversos cotxes i furgonetes. Entre el material confiscat una caixa envoltori d’un camping gas. En Xavi és un dels 9 detinguts, de l’operació, entre els que s’hi troben dos del col·lectiu 9 de Lledoners, processats per les protestes durant el trasllat dels presos polítics.

El comú denominador dels detinguts: el seu independentisme i la seva relació amb Comitès de Defensa de la República. Els arrestats són de Sabadell, Mollet, Sant Fost de Campcentelles, Santa Perpètua i Cerdanyola.

 

Segons informa la Guàrdia Civil, l’operació ordenada pel Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Ncional, estava “orientada a aclarir pressumptes activitats delictives planificades pels CDR”. D’aquí que s’hagin practicat 10 escorcolls per “incautar proves que evidenciïn el grau de preparació d’accions violentes”. En un comunicat del ministeri de l’Interior informen que s’ha trobat “abundant documentació i material informàtic pel seu estudi i anàl·lisi, a més d elocalitzar abundant material i susbtàncies considerades precursores per a la confecció d’explosius, susceptibles (a espera de confirmació pels especialistes) de ser utilitzades en la fabricació d’artefactes”. La Fiscalia els acusa de terrorisme, rebel·lió i tinença d’explosius.

 

Durant l’escorcoll hi han hagut diversos moments de tensió. Qui pitjor part d’ha endut han estat les unitats dels Mossos antiavalots que han marxat escridassats i no sense advertir que carregarien. A la protesta també han acudit polítics com la diputada al Congrés de JxCAT, Míriam Nogueras, també del Parlament, Aurora Madaula; l’exdiputada de la CUP, Eulàlia Reguant; el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez i diversos d’ERC, de JxCAT i els tres regidors de la Crida per Sabadell.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa