El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espadaler: “Auguro el naixement d’un independentisme constitucionalista”
  • CA

El dirigent d’Units per Avançar i diputat al Parlament pel PSC-Units, Ramon Espadaler, ha rebutjat “dissoldre o difuminar” el seu partit però s’ha mostrat “obert a parlar” amb la Lliga, el nou partit de centre dreta a Catalunya que s’està gestant en l’entorn de l’exprimer ministre francès Manuel Valls. En una entrevista al diari ‘Ara’, Espadaler assenyala que no vol que Units per Avançar es perpetuï en al seva relació amb els socialistes. Tot i això, tem que una oferta més a l’espai no independentista dispersi el vot. “L’òptim seria que hi hagués una formació catalanista plenament autònoma, però s’ha de fer quan hi hagi garanties”, assevera Espadaler, que creu que “si no està prou madur o es fa a destemps, pots acabar malmetent el projecte”.

A la mateixa entrevista, Espadaler augura el naixement d’un independentisme “constitucionalista”: “Mantindrà l’objectiu però aparcarà la unilateralitat, entendrà les regles del joc i transitarà per aquest camí; serà capaç de fer política, aportar estabilitat a Espanya, incrementar l’autogovern a Catalunya…”. En aquest sentit, diu que hauria de ser rebut “amb intel·ligència” per part dels partits espanyols que “defugen de l’immobilisme” i que el pitjor seria que fos menyspreat.

L’exconseller d’Interior també creu que el fet que el PSOE no vulgui dependre de vots independentistes per investir Pedro Sánchez com a president s’entén “en una lògica espanyola”. Tot i això, subratlla que l’independentisme està “en un procés de revisió profunda” i reclama que es valori. 

Segons Espadaler, el pacte a la Diputació de Barcelona, del PSC amb JxCat, o l’abstenció d’ERC a la investidura de Sánchez en són exemples. “Hi ha moviments de fons, tot i que els criminalitzen ells mateixos”, afegeix el diputat, que creu que els socialistes espanyols haurien de tenir “amplitud de mires” en aquest assumpte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa