El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rajoy, Sáenz de Santamaría i De Cospedal planten la comissió del 155 al Parlament
  • CA

 

L’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l’exministra María Dolores de Cospedal han plantat la comissió d’investigació del 155 del Parlament de Catalunya on havien estat citats en qualitat de testimonis aquest dimarts. Els diputats que integren la comissió s’han reunit esperant que apareguessin i es deixessin sotmetre a les preguntes dels representants dels grups parlamentaris. A la comissió hi participen JxCAT, ERC, Comuns i CUP, però no PSC, Cs i PP. La dels diputats ha estat una espera en va i les cadires que havien d’ocupar Rajoy i Sáenz de Santamaría s’han quedat buides.

 

En no haver comparegut en aquesta primera convocatòria, (Rajoy i Santamaría no han vingut, tot i que se’ls ha esperat, i De Cospedal va enviar un burofax dilluns dient que com a exministre no tenia obligació de comparèixer davant del Parlament català) el reglament de la cambra catalana estableix que als testimonis se’ls ha de donar una segona oportunitat.

 

El president de la comissió, Toni Morral, he explicat que se’ls citarà en una segona convocatòria i, en cas que llavors tampoc compareguin, s’activarà el mecanisme establert. La qüestió seria traslladada a la Junta de Portaveus perquè insti els serveis jurídics a que actuïn “en correspondència” a la situació. Això vol dir dur el cas a la Fiscalia Superior de Justícia perquè investigui si els tres testimonis citats hagin incorregut en un delicte de desobediència.

 

La diputada de JxCAT Gemma Geis ha advertit que els tres exmembres del govern espanyol podrien estar cometent “un delicte de desobediència” tal i com ho especifica el Codi Penal. Ha denunciat que amb aquesta actitud els testimonis “vulneren els nostres drets” i ha advocat per recórrer a “totes les vies processals” i elevar el tema a la fiscalia, “encara que ja sabem que la fiscalia tot ho afina, la justícia arriba tard, però arriba”, ha advertit.

 

Per la seva banda, el diputat d’ERC Jordi Orobitg ha emplaçat a fer la segona citació reglamentària i en cas que no responguin “fer trasllat a fiscalia, fins i tot a emprendre un acció penal des d’aquesta cambra legislativa”. Orobitg ha considerat que “no podem insultar els ciutadans de Catalunya amb aquestes desconsideracions” i ha subratllat el fet que aquells que van aplicar el 155 “per vexar la voluntat del poble de Catalunya, no tenen inconvenient de fer interpretacions i emetre informes excusar-se”, en referència a les motivacions de De Cospedal per no presentar-se.

 

La CUP també ha lamentat la situació, però ha repartit culpes. “Tenim un problema important perquè aquestes persones no han volgut assistir a la comissió i s’han de prendre totes les mesures reglamentàries”, ha dit el diputat Carles Riera. El “problema principal” però, ha afegit el cupaire, “és de sobirania, capacitat i potestat”. “La que no té aquest Parlament vol dir que no la té el poble de Catalunya i el Parlament hauria d’estar a l’alçada i emprendre totes les iniciatives polítiques necessàries per assolir tots els nivells de sobirania política que perquè aquests personatges no tinguessin altra remei que sotmetre’s al control de la ciutadania de Catalunya”, ha reblat Riera.

 

Finalment, per part dels Comuns, el diputat Marc Parés ha lamentat la “falta de respecte” de Rajoy, Sáenz de Santamaría i De Cospedal per no comparèixer davant de la comissió i ha advertit que tenen l’obligació de fer-ho perquè, tal i com diu l’Estatut, la Generalitat de Catalunya “és Estat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa