El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rajoy recull els fruits del seu ‘quietisme’
  • CA

La gran crisi del PSOE que ha esclatat les últimes setmanes ha servit perquè el PP, sense fer absolutament res, tingui la paella pel mànec sobre el futur de la política espanyola. Aquest fet ha donat un alè d’aire fresc a Mariano Rajoy. Ara, els populars han de decidir què els convé més: l’abstenció dels socialistes o anar a unes terceres eleccions el pròxim mes de desembre.

Tot les enquestes apunten que uns nous comicis beneficien, sense cap mena de dubte, el PP. Rajoy sap que al PSOE no li convé de cap de les maneres anar a eleccions: no tenen ni candidat, ni projecte. Per aquest motiu, als populars ja no els hi val amb una simple abstenció, necessiten garanties per mantenir una legislatura amb una certa estabilitat.

Una legislatura estable

 

El politòleg gallec i autor del llibre ‘Código Mariano’, Antón Losada, assegura a El Món que “per a Rajoy la investidura ja no té cap valor perquè l’abstenció ja no li val. Ara vol un pacte que garanteixi l’estabilitat per poder esgotar la legislatura”. Segons Losada, el president espanyol en funcions posarà “unes condicions molt dures al PSOE, per tant, ho tindran difícil per cedir i els caurà l’abstenció tècnica”.

 

Amb aquesta anàlisi també coincideix el Catedràtic en Ciència Política Carles Ramió a El Món que assenyala que “el PSOE està desesperat per pactar perquè no li interessen noves eleccions. Ara ja no només val l’abstenció, sinó l’aprovació dels pressupostos per donar un marge de mínim un any i mig”. “És evident que a Mariano Rajoy li interessen unes terceres eleccions. Amb la desfeta del PSOE, tots els pronòstics li donen un augment i tindrien una majoria molt còmoda amb Ciutadans”, afegeix Ramió.

 

Una estratègia enverinada

 

Tot i l’estratègia que, segurament, començarà a dur a terme el PP els pròxims dies, Losada avisa que “des del mes de juny, Gènova sempre ha fet el mateix discurs: ‘Espanya no pot estar molts dies sense govern’. Ara no poden començar a dir el contrari”. “Han de fer un salt dialèctic perquè fins ara tenien un relat molt ben construït. La maniobra és molt clara, però l’han de fer bé. L’electorat castiga molt l’oportunisme”.

 

Per la seva banda, Ramió també insisteix que “l’electorat no és tonto i si detecta que el PP renuncia a formar govern per anar a unes terceres eleccions, pot ser que no pugi tant com es pensa”. Per aquest motiu, des de Moncloa i Gènova estan molt atents als moviments que faci a partir d’ara l’actual gestora del PSOE. Els populars volen restablir les relacions amb els socialistes però, de moment, ningú sap si seran fructíferes o no.

 

Veus contràries al PP

 

De fet, alguns dirigents populars ja han aprofitat aquesta setmana, després de la desfeta del PSOE, per deixar clar que saben qui té el ‘poder’ de decisió ara. El portaveu del PP, Rafael Hernando, ha assegurat aquesta setmana que ja no n’hi ha prou amb una “abstenció tècnica”, ara la formació vol garanties. Tot i aquestes afirmacions, el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest dijous que no posarà cap condició al PSOE per la seva abstenció. No es posen d’acord.

 

El que passi a partir d’ara dependrà de l’habilitat dels jugadors. Només hi ha una persona que pot decidir: Rajoy. Tota la pilota és seva. Jo aposto que la jugarà amb habilitat i el PSOE ho passarà encara més malament. El PSOE és una presa molt fàcil”, conclou Losada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa