Rajoy inaugura el Parador de Lleida després d'anys de retards en les obres

El president espanyol assegura que l'equipament contribuirà a millorar el flux de visitants a la demarcació que ja va incrementar un 7% el 2016 en relació al 2015

 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha inaugurat aquest dijous el Parador Nacional del Roser, a Lleida, el quart de la demarcació i el vuitè que aquesta empresa estatal té a Catalunya. L'equipament entrarà oficialment en servei per als visitants el proper 10 d'agost i ho farà després d'anys de retards en els terminis de les obres, que van començar el 2010. També enmig de la polèmica que ha girat al voltant del projecte des del seu principi, pel rebuig d'una part de la ciutadania a la conversió d'aquest antic convent que va ser la seu d'una matança de centenars de lleidatans a mans de les tropes de Felip V al 1707. Rajoy s'ha mostrat convençut que l'equipament de luxe contribuirà a millorar les xifres de visitants a Lleida i el conjunt de la demarcació i ha destacat que ja l'any passat van incrementar un 7% en relació al 2015. Més d'un centenar de manifestants de l'esquerra independentista han protestat a l'entorn del Parador sense que s'hagin registrat incidents.

Mariano Rajoy ha aprofitat la inauguració del Parador Nacional del Roser de Lleida per destacar les bones dades que registra l'estat espanyol en relació a l'afluència de turistes estrangers i ha remarcat que durant els 5 primers mesos de l'any han visitat el país 28 milions de turistes, un 11'6% més que els mateixos mesos l'any passat. En aquest sentit, ha remarcat que les previsions apunten a què entre els mesos de maig i agost passaran per Espanya uns 38 milions de turistes, un 9% més que al 2016 i ha afegit que a nivell de despesa, es preveu un creixement del 10%. 

 

El president espanyol també ha volgut posar de manifest que Catalunya se situa en la ''primera posició'' del turisme a nivell estatal amb el 23% del total que es percep i 18 milions de turistes. Així mateix, ha pronosticat que aquest 2017 es registrarà un ''augment significatiu'', que també es podrà percebre a Lleida, tal com apunten les dades de creixement d'un 7% entre el 2016 i el 2015.

De la seva part, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha defensat el Parador Nacional al Roser pel fet que el projecte ha permès ''rehabilitar'' l'edifici a més a més de ''vertebrar'' el Centre Històric de la ciutat amb la Seu Vella i l'Eix Comercial, ''un lligam que ajuda a interrelacionar tots aquests elements''. Durant el seu parlament, Ros també ha fet èmfasi en la candidatura de la Seu Vella com a patrimoni de la UNESCO i confia que l'obertura del Parador hi contribuirà. 

 

Set anys llargs d'obres marcats per la crisi econòmica

 

Segons les previsions inicials, les obres de construcció de parador de Roser, que van començar el març de 2010, havien de durar dos anys i mig tot i que la crisi econòmica i el fet que l'empresa adjudicatària presentés suspensió de pagaments han provocat la dilatació dels treballs durant tot aquest temps. El cost total de l'obra ha estat superior als 16,5 milions d'euros i han estat finançats per Turespaña. 

 

Tot i la inauguració d'aquest dijous, el Parador del Roser encara no podrà començar a acollir hostes fins al 10 d'agost. L'equipament compta amb 53 habitacions – una de les quals adaptada, una suite i dues habitacions familiars - a més d'spa, menjador, restaurant i pàrquing entre altres serveis. 

 

Amb el Parador del Roser, Lleida entra a formar part de la xarxa estatal de Paradors de Turisme. Serà el quart de la demarcació després dels d'Arties, Vielha i la Seu d'Urgell, i esdevindrà el 95è de la xarxa estatal que gestiona Turespaña, a banda d'un altre establiment franquiciat a Portugal. 

 

 

Rebuig de l'esquerra independentista 

 

Des que es va anunciar el projecte de reconvertir l'antic convent del Roser en Parador Nacional l'any 2003 per l'aleshores tripartit del PSC, ERC i ICV a la Paeria, col·lectius de l'esquerra independentista han mostrat el seu rebuig. Consideren que és menysprea així la memòria i el record dels centenars de lleidatans que van morir en aquest edifici l'any 1707 quan van entrar les tropes de Felip V a la ciutat durant la Guerra de Successió. De fet, al portal d'accés del convent s'hi feien tradicionalment les ofrenes per la Diada de l'Onze de Setembre, fins que van començar les obres i es van traslladar a la Seu Vella, tot i que l'esquerra independentista les ha continuat fent al Roser. Ara s'ha mantingut un espai reduït en aquesta entrada amb la placa que recorda els morts del 1707 i des de la CUP ja s'ha criticat que és insuficient.

 

Aquest rebuig s'ha visualitzat durant anys amb multitud de campanyes, recollides de signatures protestes i manifestacions. Aquest dijous no ha estat una excepció i unes 150 persones s'han concentrat a l'encreuament del carrer Cavallers amb el carrer Major, convocats per la CUP i Endavant, per rebutjar la inauguració de l'equipament i escridassar el president espanyol Mariano Rajoy que ha encapçalat la comitiva d'autoritats.

 

Després de ser desamortitzat a principis del segle XIX el Roser va ser seu de les facultats de Dret i Lletres de la Universitat de Lleida, del Museu d'Art Jaume Morera i també de l'Escola Municipal de Belles Arts de Lleida.

 

Comentaris